Piima kokkuostuhinnas jääme veel Soomele alla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüpsilehmad
Lüpsilehmad Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Hiljutine piimahinna tõus kauplustes ei ole hoolimata põllumeeste läbirääkimistest tööstustega seni kergitanud piima kokkuostuhinda. Küll on üheaegse suure hinnatõusu vastu kauplustes hakanud huvi tundma konkurentsiamet ja prokuratuur.


“Lähiajal piima kokkuostuhind tõenäoselt ei tõuse,” arvas Eesti Piimatootjate Koostöökogu (EPIKO) juhataja Üllas Hunt. “Pikema aja peale on raske midagi ennustada, kokkuostuhind sõltub paljudest teguritest, näiteks välisturgudest,” lisas ta.

Üllas Hundi sõnul võib enamiku tootjate puhul kõnelda vaid 4,30- kuni 4,45kroonisest kokkuostuhinnast. “4,60 krooni on saanud vaid üksikud tootjad väga hea kvaliteediga piima eest.”


Piim kasu ei too

Põllumehed avaldasid rahulolematust just selle pärast, et kahekroonisest hinnatõusust poes jäi nende osaks kõrgema kvaliteediga piima puhul vaid 60 senti kilo kohta, keskmiselt veel vähem.

Piima järsk hinnatõus kauplustes põhjustas ka ostjate hulgas suure pahameele. Tootjad ja töötlejad said süüdistuse kartellikokkuleppes. Toidukaupluseketi omanik Oleg Gross on siiski kindel, et piima kui ühe põhilise toiduaine hind kõrgeks jääda ei saa.

“Piim on aastate jooksul olnud selline kaup, mille pealt kaupmees kasu lõigata ei saa,” lausus Gross.
“Konkurents on nii tihe, et kes seda teeb, kaotab ostjad. Hinda võib hoida vaid üksikus kohas kaupleja,” põhjendas ta. Grossi sõnul maksab tema poodides kilepakk 7,80 kuni 9,80 krooni ja odavaima hinna puhul tuleb sellele peale maksta. Suurärimees ei pea õigeks poepiima hinna otsest võrdlemist kokkuostuhinnaga.

“Kaupluses on käibemaks juures, kokkuostuhinnal aga mitte,” selgitas ta.

Soomes makstakse rohkem

On avaldatud arvamust, et piima kokkuostuhind Eestis on võrreldav Soome omaga. Sallas tegutseva Isotalo OÜ omanik Antti Isotalo, kes viibib tihti ka kodumail Soomes, uuris seal piimahinna kujunemist.

“Prisma poodides maksab liitrine tetrapakk 68 eurosenti ehk 10,64 krooni, kilepiima müügis ei olegi,” teadis ta. “Tootja saab Soomes aasta keskmisena piimakilo eest 5,50 krooni.”

Isotalo sõnul on Soomes vahemaad aga palju pikemad kui Eestis, näiteks Põhja-Soomest lähima piimakombinaadini tuleb 600 km.

Nii et piima vedu on märgatavalt kallim kui Eestis. Küll kuulub Soome suurpiimatöötleja Valio valdavalt põllumeeste ühistutele, mis võimaldab neil jälgida ka hinna kujunemist ja kulutusi. Salla ettevõte sai septembris piimakilo eest 4,45 krooni.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder peab hinnatõusu põhjuseks siseturul toorpiima nappust ja suurenenud nõudlust välisturgudel. Kas see võiks olla märguanne põllumeestele, kes peaks jälle hakkama karja suurendama? Viru-Nigula valla talunik Vahur Kuresson, kes likvideeris mõni aasta tagasi piimakarja, lubas asja üle järele mõelda.

“Praegu on mul ainult noorloomad. Kui nad lüpsma tulevad, eks siis paistab. Aga meil kehtib ju veel piimakvoot ja seda mul enam ei ole, osta saab seda vist ainult koos lehmadega. Hooned ja tehnika on mul küll olemas.”

Odavaima piimaliitri hind Rakvere toidukauplustes esmaspäeva keskpäeval:

• Ly – 7.80 (Grossi piim)
• Krooni Selver – 8.90 (Selveri piim partnerkaardiga, tavahind 9.90)
• Rimi – 9.90 (Alpenrose)
• Maksimarket – 7.90 (Meieri)
• Lilleoru – 9.50 (Farmi)
• Seminari – 9.40 (Farmi)
• Raja – 7.80 (Grossi)
• Nord – 8.90 (Alma)
• Tsentrum – 7.90 (Tere)
• Säästumarket – 7.90 (Alpenrose)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles