Maarahva kongress seisab maakoolide eest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarahva kongress võitleb muu hulgas selle eest, et maakoolide klassiruumid tühjaks ei jääks.
Maarahva kongress võitleb muu hulgas selle eest, et maakoolide klassiruumid tühjaks ei jääks. Foto: Margus Ansu / Postimees

8. oktoobril Paide kultuurikeskuses peetud Maarahva V kongress teatab oma otsuses, et seisab hariduspoliitikas maakoolide püsimajäämise, sooja koolitoidu tagamise, huvihariduse võimaldamise, maagümnaasiumide arengu, koolide mitteerastamise ja tasuta kõrghariduse eest.

Maarahva kongress näeb ohtu, et koolide sulgemisega muutub haridus paljudele lastele aina vähem kättesaadavaks ning inimesed on sunnitud järjest enam suurlinnadesse elama suunduma.
"Meie riigi ja rahva püsimajäämise seisukohalt on hädavajalik säilitada normaalne ja tänapäevatingimustele vastav elukeskkond kõikjal üle Eesti. Eesti on liiga väike ja meid on liiga vähe, et lubada endale ääremaid,” märgib kongress.

"Täna, majanduslanguse ja tööpuuduse tingimustes on eriti oluline, et kõik lapsed saaksid sooja koolitoitu, võiksid käia muusika-, kunsti-, tehnika- või spordiringides, saada tuge õpingutes. Riik peab laiendama õpilaskodusid ja rajama pikapäevakoole, et toetada eriti rasketes oludes peresid. Meie laste võimed on Eesti suurim rahvuslik rikkus, nende väljaarendamata jätmine on aga kuritegu, mida tulevased põlvkonnad ei andesta,” seisab Kongressi otsuses.

Maarahva kongress on vastu koolide ümberkantimisele erastruktuuride kätte, samuti peetakse väga oluliseks maamajanduse ja põllumajanduserialade enamat väärtustamist ning nende maine parandamist nii kõrg- kui ka kutsehariduse tasemel. Kõrgharidus peab olema tasuta kõigile võimekatele, sõltumata nende elukohast, varanduslikust seisust või vanusest. Haridus on Eesti rikkus ja ainult tänu väga heale haridusele on meil võimalik saada tugevaks heaoluriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles