Tornikiiver saab taastatud ehk juba aasta pärast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja kirik septembris.
Väike-Maarja kirik septembris. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Augustitormis tornikiivri kaotanud Väike-Maarja kiriku koguduse hooldajaõpetaja Enn Salveste on optimistlik ning loodab, et juba järgmise aasta augustis, aasta pärast tormi, on tornikiiver taas terve. Praegu on kirikutornile paigaldatud ajutine kate kaitseks ilmaolude eest.

“Oleme saanud augud nii katuses kui ka tornisoklis kinni ja vähemalt selge vesi enam sisse ei pääse,” teatas koguduse hooldajaõpetaja Enn Salveste ning avaldas lootust, et ajutine lahendus ei jää siiski aastateks. Kirikutorni ajutise katuse ehituseks kulus
99 750 krooni.

“Hetkel puudub igasugune selgus ja vastus, kas riigi poolt tuleb meie taotluse alusel raha tornikiivri taastamiseks või mitte,” viitas Salveste otse vabariigi valitsusele saadetud abipalve saatusele.

Riigil raha ei ole

Möödunud nädalal tuli Sal­veste sõnul aga kultuuriministeeriumilt Laine Jänese allkirjaga paber teatega, et vahendeid kiriku taastamiseks ei ole.
Samuti oli seal kirjas, et muinsuskaitseameti hallatava programmi “Pühakodade säilitamine ja areng” 2010. aasta eelarvest on ära kasutatud 97% vahenditest ning suuremahuliste erakorraliste kahjude kompenseerimine, mida eeldab Väike-Maarja kiriku tormijärgne olukord, tuleb kultuuriministeeriumi hinnangul lahendada kompleksselt, mida nimetatud programm ei võimalda.

Väike-Maarja vallavalitsuse infojuhi Hilje Pakkaneni sõnul ei selgu kirjast, mida tähendab kompleksne lahendamine.

Annetustena nii eraisikutelt kui organisatsioonidelt ning heategevuslike kontsertide tulust on kiivri taastamistööde tarvis Salveste hinnangul raha kogutud üle 250 000 krooni. Tornikiivri taastamise maksumuse on restaureerimisfirma Rändmeister juhataja ajaloolane Juhan Kilumets hinnanud 2,37 miljoni krooni suuruseks.

“Kogudus on tänulik kõikidele heategijatele selle maagilise 10% ehk omaosaluse täitmisele kaasa­aitamise eest ja ootame pikisilmi, millal vabariigi valitsus meile võimaluse leiab,” on Salveste lootusrikas, et kogudus suudab lõpuks mõne suurema programmi raames tornikiivri juba aasta jooksul taastada.

Aasta pärast ehk valmis

“Meil on aega, talv kulub ettevalmistuste tegemiseks. Ja oletame, et kui kõik laheneb positiivselt, siis aprillis-mais võiks reaalselt alustada kiivri kok­ku­mon­tee­ri­mise ja materjalide kogumisega,” oli Enn Salveste tulevi­ku suhtes optimistlikult meelestatud.

Väike-Maarja infojuht Hilje Pakkanen aga nii optimistlik ei ole. Tema sõnul on annetusrahast vaja tasuda veel tormist purustatud kiriku akende taastamise, torni ladustamise ning osaliselt ka katuse parandamise eest. Pärast arvete tasumist on EELK Väike-Maarja koguduse juhatuse esimehe Heli-Liivia Kompi arvestuse järgi kõik senine annetusraha kasutatud.

Pakkanen märkis, et tornikiiver taastatakse endisel kujul ku­nagi kindlasti. “Raske on öel­da, millal raha kokku saadakse ja kui palju see aega võtab. Prae­gu peame plaani, kuidas ki­riku tornikiivri taastamiseks teh­tava heategevusega ja muuga edasi minna,” lisas ta.

Kannatasid selles samas tormis aga ka valla hooned ja eraisikud. Väike-Maarja vallavalitsus taotles kirjas tormi tagajärjel tekkinud kahju katmiseks pea 2 miljoni krooni eraldamist vabariigi valitsuse reservfondist. Vastavasisuline kiri läks teele samuti regionaalministrile.

“Vallavalitsus pole kahjuks senini oma kirjale saanud regionaalministrilt mingit vastust,” teatas Pakkanen.

Pakkaneni kinnitusel on vallavalitsus toetanud elanikke 115 000 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles