Rein Lang toob punklaulupeo tule jalgsi Kohtla-Järvelt Rakverre

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aja pärast, 22. augustil on Rakvere lauluväljak punkivad mehi ja naisi pungil.
Kuu aja pärast, 22. augustil on Rakvere lauluväljak punkivad mehi ja naisi pungil. Foto: Arvet Mägi

Endine kultuuriminister Rein Lang toob augusti lõpus punklaulupeo tule jalgsi Kohtla-Järvelt Rakverre, teekond võtab aega neli päeva.

Punklaulupeo korraldaja Üllar Saaremäe sõnul pakkus Lang ise ennast punklaulupeo tuletoojaks.

“Tema meeskonnal, kes tõi ka “Aja puudutuse” tule, tekkis mõte hakata tuletoojaks ka “Aju puudutusele”. Tulla meie juurde Kohtla-Järvelt läbi karjääride, linnade ja külade. Jalgsi, neli päeva,” rääkis Saaremäe muheldes ja kinnitas, et kui Lang ja sõbrad kohale jõuavad, toimub punklaulupeo Beforeparty Rakvere linnuses. “Seal astuvad üles Eesti pungilipulaevad Singer Vinger, J.M.K.E, Vennaskond. Ja pilet on naeruväärselt odav selle kohta, et näha saab tõelisi pungiklassikuid.”

Kuu aja pärast, 22. augustil on Rakvere lauluväljak punkivaid mehi ja naisi pungil. Punk on siiski punk, kuid peo ristiisa Üllar Saaremäe sõnul on kolmanda laulupeo vormis ja sisus mitmeid arenguid ja pöördeid. Laulupeo eel ja järel on peod, kus linnarahvas saab peaaegu olematu hinna eest nautida ägedaid pungiklassikuid.

Kolmanda punklaulupeo seekordne mõte, sisu ja vorm on välja kasvanud kahest eelmisest. Just kogemusele toetudes leidsid korraldajad, et sedakorda tuleb keskenduda rohkem sisule kui vormile.

“Esimese punklaulupeo puhul me ei teadnud, mis hakkab juhtuma. Kas koorid ja publik tulevad meiega ühes? See oli puhtalt proovimise peale väljaminek. Esimene on ikka esimene.

Kummardus liikumisele, millel oli oma osa meie vabaks saamisel. Selles oli eufooriat, emotsiooni – kõik õrnad sõnad siia juurde,” rääkis Saaremäe, kes kinnitas, et teisel korral oldi julgemad ja suunati teravik Euroopa pungiklassikale.

“Aga tajusin, et seda säravat emotsiooni enam ei olnud. Milles see pull siis oli? Asi oli liiga keerulistes ingliskeelsetes punkklassika lugudes,” rääkis ta oma õppetundidest.

Keeruline ei olnud see andunud fännidele, vaid pungitama tulnud folkijatele. “Need olid inimesed, kes said aru, et see on nii kõva üritus, kurjam, tuleb igal juhul kohale tulla. Tulen punkima, sest see on vahva,” rääkis idee hing muiates ning kinnitas, et üritus on saanud mõõtme, mis pole enam nende kontrolli all.

Siiski loodab ta, et sedakorda liituvad nendega inimesed, kes teavad, mis asjaga tegu.

“Seda enam, et seekord keskendume sisule. Ega pealkiri “Aju puudutus” ole pandud lihtsalt sellepärast, et see on ilgelt punk. Umbes nii, et laulupidu kandis nime “Aja puudutus” ja vahva on panna “aju”,” rääkis ilmselt kogu maailmas ainulaadse punklaulupeo idee autor, kes kinnitas, et nende pidu on kultuuri toetuseks.

 “Mitte mõnitamiseks ega pühaduse rikkumiseks, nagu mõned tõsiusklikud koorilauljad ja -juhid meile ette heidavad.

Oleme üritanud punkkultuuri ühendada laulupeotraditsiooniga ja minu meelest on see õnnestunud,” kõneles Saaremäe, kes mõistab ka tõsiusklikke punkareid, kellel on raske näha koduperenaisi või ärimehi, hari peas, tegemas kuradimärki.

“Selle ürituse puhul ei peaks niivõrd mõtlema sellele, et ma olen olnud nooruses punkliikumise fänn, vaid sellele, et olen ametilt ikkagi lavastaja, see on kui vabaõhulavastus,” sõnastas Saaremäe oma rolli.

Siiski ei tehta näitemängu punklaulupeo sõnumiga: tahame keskenduda hetkele, milles viibime. Siin Eestimaal. Siin ja praegu. Ja ajale, mis on ees. Kes ja kus me oleme? Kuhu teel?

Saaremäe kinnitas mitmeid kordi, et peo puhul ei ole tegemist poliitilise avaldusega.

“Seda soovi meil ei ole. See on meie toetus sõnavabadusele, mis on mõtleva inimese õigus. Ja nii võibki mõni laul ära ehmatada: vahi nüüd, kus panevad,” rääkis repertuaari koostaja, kelle sõnul on isemõtlemine selle punklaulupeo märksõna.

“Repertuaari tuleb vaadata üldnimetaja järgi. Iga lugu kutsub mõtlema, alates J.M.K.E loost “Külmale maale”, Tõnu Trubetsky romantilisest “Pille-Riinist” või Sex Pistolsi laulust “Anarchy in the UK”. Meil pole juhuslikku laulu,” kinnitas peo juht, kes viimati nimetatud lauluga peo avab. “Esimesel korral plaanisime mängida algusriffe, kuid tuli ei võtnud võimust ja eksprompt pidin laulu lõpuni esitama. Teinekord kasutasin trikki juba teadlikult ja nüüd kui traditsiooni,” rääkis Saaremäe muiates.

Punklaulupeo värskusest rääkides on mõte triivinud ka selles suunas, et tellida punkviise, mis seni kõlamata.

“See mõte oli täiega olemas, aga Volkonski ei jõudnud tsüklit valmis kirjutada. Ta soovitas hoopis punkmuusikali “Sööbik ja Pisik”, mis räägib tegelastest, kes ei ole oodatud, ronivad kohale ja hakkavad oma seadusi kehtestama. “Aju puudutus” pole poliitiline üritus, küll aga sotsiaalkriitiline.”

Sellele küljele aitab kaasa sõnalise poole kasutamine, nimelt on plaanis üritusel lauluviiside vahele kõlama panna eri põlvkondade poeesia. “Luule osa paneb kokku Jürgen Rooste, ma veel ei teagi, kas sõnumiga luuletajad loevad ise või teeb seda meie hääletoru Volkonski.

Laias laastus oleme mõelnud nii: koledad vanamehed ja ilusad noored poetessid, ka blogiluuletajad, need tänapäeva sõstrasilmad.”

Peategelastest, laulupeo esinejatest rääkides märkis Saaremäe, et registreeritud lauljaid on laulukaare all 1500 inimese ringis. Ning mõistagi peavad kõik need punkkuldsuud nooti tundma ja viisi pidama.

“Andres Lemba on seaded teinud mitmehäälseks. Nii et mitte kõige värskemate mehepoegade õnnetus saab olema see, et me lihtsalt paneme nad äärte peale lõõritama, kus nad segunevad publikuga ja nii ongi.”

Punklaulupeo eufooria, elujaatavuse, rõõmu ja muidugi lauluga on nii, et isegi eestlasest punklaulja ei saa esiti vedama ja pärast pidama. Energia ei kao sellel õhtul hingest ja kehast nii kiiresti. Pidu, mis tahab edasi pidamist, saab sedakorda ka korraldajate poolt vormi seatud.

“Vallimäel esinevad pärast laulupidu ansamblid Köömes ja Kõva Asi. Kultuurimajas toimub punkromantikaöö, kontserdi annab postpunkikoon Frank the Baptist,” lubas Saaremäe, kellele meenus seoses peo lõpuga valgus.

Ja tegelikult ka algus. Nimelt enne veel, kui peotuli kustutatakse, tuleb see süüdata. Ja endine kultuuriminister Rein Lang olla pakkunud end tuletoojaks.

“Tema meeskonnal, kes tõi ka “Aja puudutuse” tule, tekkis mõte hakata tuletoojaks ka “Aju puudutusele”. Tulla meie juurde Kohtla-Järvelt läbi karjääride, linnade ja külade. Jalgsi, neli päeva,” rääkis Saaremäe muheldes ja kinnitas, et kui Lang ja sõbrad kohale jõuavad, toimub veel üks pidu. Beforeparty Rakvere linnuses. “Seal astuvad üles Eesti pungilipulaevad Singer Vinger, J.M.K.E, Vennaskond. Ja pilet on naeruväärselt odav selle kohta, et näha saab tõelisi pungiklassikuid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles