Omavalitsused õpivad Facebooki tundma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa kohalikest omavalitsustest on Facebookis esindatud Rakvere linn ning Tapa ja Väike-Maarja vald. Kunda alles uurib linnaelanike seisukohta Facebooki suhtes.
Lääne-Virumaa kohalikest omavalitsustest on Facebookis esindatud Rakvere linn ning Tapa ja Väike-Maarja vald. Kunda alles uurib linnaelanike seisukohta Facebooki suhtes. Foto: montaaž

Tänavu on aktuaalseks muutunud sotsiaalse keskkonna Facebook kasuta­mine ettevõtete ja organisatsioonide tegevust ­toetava vahendina. Keskkonda avastavad ka omavalitsused.

Facebook kui üks võimalikke kaasamise tööriistu peaks omavalitsuste jaoks olema tänuväärne vahend seda enam, et foorumeid omavalitsuste kodulehtedel enam eriti tihti ei leidu, mis teeb veebilehtedest üsnagi kuiva info edastamise keskkonna väheste otsesuhtluse võimalustega.

Sotsiaalsel veebikeskkonnal Facebook on seega märkimisväärset potentsiaali kohaliku kogukonna kaasamiseks, seda eelkõige nooremate elanike seas.

Lääne-Virumaa kohalikest omavalitsustest on Facebookis esindatud vaid Rakvere linn ning Tapa ja Väike-Maarja vald.

Dubleeritud Rakvere

Samas meeldib alles esmaspäeval avatud Rakvere linna leht juba 157 inimesele ning lehel on märgata aktiivset linkimist ajalehtedele, mis on kajastanud Rakveret puudutavat infot.

Viimati avatud lehe administraator on Jaanus Nurmoja, kes peab Facebooki tänuväärseks suhtluskanaliks linnavõimu ja linlaste vahel.

“Facebooki fenomen on kasutajakeskkond, mis muudab eriti mugavaks just kõikvõimalikud diskussioonid, kusjuures suureks väärtuseks on Facebookis välja kujunenud tava esineda iseenda nime all,” märkis Nurmoja.

Facebookis on veel üsnagi populaarseks saanud ja tänaseks 398 liiget kogunud grupp “Rakvere on Eesti kultuuripealinn (Estonian capital of culture is Rakvere)”.

“See grupp on jäägitult pühendunud Rakvere kultuurielule ning oluline koht nende lehel on kultuurisündmustel. See on ka rohkem maailma suunatud,” ise­loomustas Jaanus Nurmoja, kelle kinnitusel ei ole karta, et kaks lehte teineteist dubleerima hakkavad.

Tapa valla Facebooki leht on samuti hästi hallatud, sisu uuendamisega tegeleb vallavanem Alari Kirt ise. Enamasti postitatakse sinna vallavalitsuse informatiivseid teateid.

“Maavalitsuses oli juunis infopäev, kus räägiti inimeste suhtlemise ja info edastamise uutest võimalustest, mis loomulikult pani mõtlema ja ergutas otsima uusi lähenemisi,” meenutas lehe loomise lugu Kirt. “Kui meil on Facebookis 400 000-500 000 eestimaalast, siis on tegemist kindlasti ühe olulise kanaliga,” ütles Kirt.

Tapa valla leht on loodud juulis ja praeguseks meeldib see 75 inimesele.

Väike-Maarja valla Facebooki lehe haldamisega tegeleb valla infojuht Hilje Pakkanen. Märkimist väärib, et lehel on palju pilte, mis muudavad selle kasutajatele visuaalselt huvitavaks. Aprillis loodud lehe on märkinud enda jaoks ära 298 inimest.

Liidab kogukonda

“Facebook on üks võimalus liita kogukonda – ole sa siis Tallinnas, Võrus või Väike-Maarjas kohapeal,” rääkis Pakkanen ning täpsustas, et eriti just noortele, kes on väga liikuvad, kuid veedavad aega virtuaalses keskkonnas, pakub Facebook hea võimaluse olla kursis ja kaasa rääkida kodukandi tegemistes.

Hilje Pakkanen soovitab teistelegi omavalitsustele endale niisugune leht teha, kuid paneb südamele, et sellega peab iga päev siiski natuke tegelema ja seal sisu uuendama.

“Mingil hetkel on sündmusi ja teateid rohkem ja mingil hetkel jälle vähem, kuid aega peab selleks võtma,” kõneles ta ning lisas, et selline leht annab ka vallavalitsusele võimaluse näha, kui palju nende töö kohalikule elanikule üldse korda läheb.

Teiste omavalitsuspiirkondade kohta on suhtluskeskkonnas küll süsteemi enda automaatselt loodud kontod, millel on kohati ka üsna märkimisväärselt fänne, kuid ei ole omavalitsustepoolset organiseeritud kontoloomist ega haldamist.

Põhjuseks ei saa kindlasti olla ainult see, et omavalitsuse esindajad ei ole virtuaalkeskkonnaga tuttavad – nii mõnelgi vallavanemal ja linnapeal on Facebookis oma isiklik konto.

Rägavere vallavanem Mati Ulm ütles, et on Facebooki võimalustega hästi kursis, kuid ta ei pea vajalikuks vallavalitsusele sinna lehte luua. “Praegu ei ole ju Facebook nii levinud, samuti nõuab lehe haldamine teatud tööjõudu. Kasutegur ei ole meie jaoks praegu piisav, meil on tähtsamaidki asju, mida teha vallavalitsuse kuue ametnikuga,” sõnas Ulm.

Samal ajal on Kunda linnavalitsuse koduleheküljel üleval gallup, kus uuritakse, kas linn peaks liituma Facebooki ning ehk ka Twitteriga (lühisõnumite edastaja internetis). Gallup aegub oktoobri lõpus, siis saab näha, kuidas hääletasid kohalikud elanikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles