Vene kombainid tulevad Eesti põldudele tagasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Technoland juhatuse liige Maidu Errild tutvustab kontserni Rostselmash kombaini Vector 420.
Firma Technoland juhatuse liige Maidu Errild tutvustab kontserni Rostselmash kombaini Vector 420. Foto: Meelis Meilbaum

Tänavu kevadel asutasid Katrin ja Maidu Errild firma Technoland, mis tegeleb talutehnika müügiga Rakvere külje all Tõrremäel ning mille kaubavalikus on Vene kontserni Rostselmash kombainid, Valgevene firma Belarus põllumajandustehnika ja selle tagavaraosad.


Oma firma Technoland loomise põhjus oli, et majanduskriis võttis Maidu Errildilt senise ameti. Aastaid Uhtna Talutehnikas projektijuhina töötanud Maidu Errild tegeles farmide planeerimisega.

“Koos projekteerijaga kavandasime moodsaid farme. 2008. aastal alanud majanduslangus mõjutas nii farmereid, kes olid investeerinud seadmetesse ja uutesse ehitistesse, kui firmasid, kes olid seadmete tarnijad ning lahenduste pakkujad,” selgitas Errild.

Niši leidmine

Kui Maidu Errild 2009. aasta kevadel raskustesse sattunud Uhtna Talutehnikast ära tuli, säilisid ikkagi kontaktid vanade heade klientidega. “Suhtlemine ja kogemuste vahetamine käis endiselt. Helistati ja küsiti hinnapakkumisi seadmetele,” rääkis Maidu Errild.

Samal ajal täiendas ta teadmisi ja oskusi erinevate koostööpartnerite juures Soomes ja Saksamaal.

“Abikaasa Katrin tegeles oma eelmises töökohas tehnika ja varuosadega ning siin teeb minule silmad ette. Kõik varasemad kliendid tulevad endiselt tema juurde ostma ja tellima. Sellest tekkiski plaan luua ise firma ja välja mõelda jäi ainult teemaga haakuv nimi. Technoland peaks seda päris hästi kajastama,” kõneles Errild.

 Ja lisas, et Technolandi tekkimisele aitas kaasa siit piirkonnast paari samalaadse ettevõtte kadumine majanduslanguse tõttu.

Katrin Errildi sõnul on majanduskriis oluliselt mõjutanud põllumeeste käitumist ja muutnud nad väga hinnatundlikuks. “Taas on osa põllumehi välja otsinud oma vene päritolu põllumajandusmasinad ja seadnud need töökorda. Lääne omadega võrreldes on Venemaal valmistatud talutehnika tagavaraosad sõltuvalt tootest paar-kolm korda odavamad,” märkis Katrin Errild.

Firma Technoland üks tegevussuundi ongi varustada põllumehi Venemaalt ja Valgevenest pärit talutehnika ja tagavaraosadega, mille järele on tekkinud märgatav vajadus ja suurenenud ostuhuvi.

Huvi kombaini vastu

Firma Technoland suurim tehing oli hiljuti aga Vene kontserni Rostselmash kombaini Vector 420 müük. “Kombain asub veel Technolandi õuel ning seda käivad uudistamas põllumehed lähedalt ja kaugelt. 1,4 miljonit krooni maksev kombain on lääne analoogidest paar korda odavam ja hind ongi üks põhjustest, mis huvi äratab,” tutvustas Maidu Errild kaupa.

Mehe selgitusel kasutab firma Rostselmash kombainide tootmisel läänes valmistatud masinaosi. Vector 420 väikese kütusekulu, võimsuse ja vastupidavuse tagab USAs toodetud Cummins turbo­diiselmootor. Kasutusel on ka Danfossi hüdrosüsteem ja Claasi esisild koos reduktorite ja pidurisüsteemiga.

Põdrangu Põllumajandusühistu juhataja Lenna Rebane, kelle firma kombaini ostis, tõi põhjenduseks just soodsa hinna ja kasutamise lihtsuse. Rostselmashi valmistatud oli ka nende ühistu eelmine kombain, mis pidas vastu 20 aastat ja mille tehas nüüd tagasi ostis.

Flint Kaubanduse müügijuht Andres Hajanen kommenteeris, et Rostselmashi kombainide vastu valitseb huvi seetõttu, et Doni-äärses Rostovis asuv kontsern on viimastel aastatel teinud oma arengus suure hüppe ja võtnud eeskujuks läänelikud tootmismallid. “Oluliselt paremaks on muutunud nii kombainide tehnilised näitajad kui disain,” ütles Hajanen.

Nende firma on viimase aastaga müünud viisteist Rostselmashi Vector 420 ja Acros 560 marki kombaini.
Maidu Errild märkis, et üksnes varuosade ja põllumajandustehnika ning -masinate müügist firma mitmekülgseks arenguks ei piisa.

“Tegeleme ka farmiseadmete ja tehnika müügiga, kaarhallide müügiga ja paigaldame neid,” kõneles Errild. Ka sellega on Technoland leidnud oma turuniši.

“Pakume kaarhalle kallite seadmete ja masinate jaoks, mida minu teada ei tee teised firmad. Tehnika on kallis, maksab miljoneid ja pahatihti seisab lageda taeva all, vihma ja päikese käes. Samas võib kaarhalli kasutada loomade varjualusena, ehitada seal all väiksemaid maju-saunu. Soomes kasutab armee neid oma tehnika varjualusena,” kommenteeris Errild.

Technoland

• Asutatud 27. mail 2010.
• Tegeleb talutehnika ja farmitehnika müügiga, kaarhallide paigaldamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles