Sõge metsisekukk käis Piira tanklas külas

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsised elutsevad tavaliselt asulatest võimalikult kaugel, vahel aga juhtub, nagu selle tanklasse tulnud linnuga, et nad hakkavad käituma ettearvamatult.
Metsised elutsevad tavaliselt asulatest võimalikult kaugel, vahel aga juhtub, nagu selle tanklasse tulnud linnuga, et nad hakkavad käituma ettearvamatult. Foto: Arvet Mägi

Suur oli Raktoomi Piira tankla töötajate üllatus, kui pühapäeva hommikul saabus sinna metsis.

“Kui mina kolmveerand üheksa ajal sinna jõudsin, oli lind juba kohal,” ütles teenindaja Kati Soome.


Metsis jalutas pikalt ringi nii asfaltplatsil kui murul, vahepeal patseeris ta sõiduteel ja tuli siis jälle tagasi. “Ukse taga käis meil ka ära,” rääkis Kati Soome. Tema sõnul oli lind üldiselt rahumeelne, kuid kui tundis, et teda liigselt segatakse, siis võttis kaitsepositsiooni.


Tanklakülastajates, kelle seas oli ka mitu jahimeest, tekitas metsis parajat elevust. “Üks jahimees teadis öelda, et tegemist on metsisekukega, keda ka looduses just tihti ei kohta. Siin läheduses ei pidanud nende mängupaikugi olema,” vahendas Soome.


Paar tundi hiljem lendas metsis minema, ehmudes liiga lähedale läinud piltniku tegevusest.


Loodusmehe Peeter Hussari  hinnangul on üsna haruldane, et metsis asustatud paika tuleb.Samas on siiski igal aastal niinimetatud hulle metsiseid, kes oma tegudest aru ei anna. Tavaliselt tabab tavatu käitumine metsisekukki kevadisel pesitsusajal.


“Sügiseti käivad metsised oma mängupaiku üle vaatamas ning võimalik, et siis võib selline asi juhtuda,” rääkis Hussar. Ta lisas, et ebaharilikult käituv lind võib olla iseendale ohuks. “Kui ka inimene talle midagi ei tee, võib ta sattuda loomade rünnaku ohvriks.”


Kui kevadine metsisemäng saab häiritud, kipub nende käitumine kindlaks kujunenud normidest hälbima. Metsisekuked võivad olla siis inimeste suhtes agressiivsed, ajades neid taga ja rünnates  kui omasuguseid. Metsis on Euroopa suurim kanaline.  Isaslind kaalub keskmiselt 4-4,5 kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles