Indrek Saar: Maailma muutmine algab iseendast

Indrek Saar
, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Oma hiljutisel üldkogul jul­ges Sotsiaaldemokraatlik Erakond võtta et­te suure muudatuse. Seda vastu loogikat ja poliitilisi traditsioo­ne, mis ütlevad, et valimiste eel ei tohi ükski erakond esimeest vahetada.

Aga põhiküsimus ei seisne ju selles, kuidas on mugavam ja riskivabam valimistele minna. Nõnda pidime astuma selle ohtliku, kuid sisemiselt ausa sammu nende suhtes, kes on meid siiani usaldanud.


Tagantjärele on hea tõdeda, et tänu võetud riskile saime targemaks. Enne üldkogu Eesti kõigis maakondades toimunud viie esimehekandidaadi arutelud andsid meile ohtralt tagasisidet. Saime seda erakonnakaaslastelt ja kohalikelt ajakirjanikelt, aga ka neilt paljudelt inimestelt, kes vastasid sotsiaaldemokraatide tänavaküsitlusele.


Ajud kasutusse


Nüüd oleme varasemast veel­gi enam veendunud, et Eesti ühiskond vajab kiiresti sisulist muutust, mis annaks tagasi usu, et riik ei ole mitte “elukutseliste” poliitikute eraettevõte, vaid kuulub igale Eestimaa elanikule, kes vähegi hoolib.


Neid, kes hoolivad, on õnneks palju rohkem, kui tundub mõ­ne partei tagatoast vaadates. Nen­de potentsiaal jääb aga kasu­tamata, sest üha vähem kaasatak­se inimesi nii riigi kui kohaliku kogukonna otsustamisse. Eesti riigis on välja kujunemas elitaar­ne esindusdemokraatia, kus kord nelja aasta tagant antakse meile võimalus valimistel osaleda ja pärast seda parastatakse: ise te ju valisite!


Tänapäevases ühiskonnas on aga vaja kogu ajupotentsiaali parimal viisil ära kasutada. Selleks tuleb üles ehitada osalus­demokraatia, kus kõik kogukonda kuulujad kaasatakse oluliste otsuste ettevalmistamisse. Rääkimata ekspertide kutsumisest riigi strateegiliste otsuste juurde. XXI sajandi võrgustuv ühiskond koos uue infotehnoloogia pakub selleks hulga võimalusi.


Võim maakonda tagasi


Oma arutelude käigus saime kinnitust, et üks võimu võõrandumise praktilistest põhjustest on maakonnast “ära imetud” otsustusõigus. Seepärast on meie jaoks kind­lasti oluline tugeva teise tasandi omavalitsuse loomine, et tuua võim maakondadesse tagasi, selle asemel et massiliselt valdu liitma hakata.


Samuti ootavad inimesed, et nende hääl valijana maksaks ja läheks konkreetselt just sellele kandidaadile, kellele ta valimispäeval hääle andis. See eeldab valimisseaduse ümbertegemist nii, et valimisringkonnad on prae­­gusest oluliselt väiksemad ja mandaadid jagatakse välja vaid maakonna tasandil, mitte üleriigiliste nimekirjade põhjal.
Riigikogu liik­metel on siis ka valimistevahelisel ajal senisest enam selge, kelle ees nad tegelikult vastutavad.


Kas müüdid murduvad?


Kiire üleilmastumine on reaal­sus, mille eest ei ole võimalik põgeneda, ja kas on üldse vajagi?
Pätsu-aegset Eestit või möödunud sajandi 90ndaid on küll to­re nostalgiaga meenutada, aga tolleaegsed edumudelid ei aita meid globaliseeruvas maail­mas.


Kindlasti ei suuda Eesti lähiajaloo raskeimast majanduskriisist välja murda senise lihtsakoe­lise (maksu- ja majandus)po­liiti­ka toel. Ajaga kaasas käimiseks va­jame pööret oluliselt targemate ning ambitsioonikamate lahenduste suunas. Kas oleme selleks ka ühiskonnana võimelised? Maakondades toimunud aru­te­ludel sai kinnitust usk, et oleme. Peame vaid julgema mõel­da järgmistest valimistest kaugemale. Ja seda eriti valijatena.


Muutus algab endast


Klassikud on öelnud: tahad muuta maailma, muuda iseennast. Sotsiaaldemokraadid on sel­lega algust teinud. Me muutsi­me oma erakonnasisesed arutelud avatuks, kaasasime senisest enam Eesti eri piirkondi ja värskendasime oluliselt kogu juhtkonda. Kogu Eesti huvides oleks, kui ka teised erakonnad vaataksid oma senised tõekspidamised üle.


Sotsiaaldemokraadina tegutsen selle nimel, et 2013. aasta ko­halikel valimistel oleks igas Ees­timaa nurgas võimalik hääle­ta­da sotsiaaldemokraatia poolt, ja kui mitte varem, siis 2015. aas­ta riigikogu valimiste järel saaks Eesti endale sotsiaaldemok­raadist peaministri. Seda mitte seepärast, et sotsiaaldemokraatidele oleks vaja võimu, vaid seepärast, et Eesti vajab muutusi, mida suudavad tuua sotsiaaldemokraadid …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles