Porkuni lahingu aastapäeval esitleti unikaalseid Kurt Eiskopi sõjapäevikuid

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval meenutati Porkuni lahingus langenuid Vistla memoriaalil ning Loksa vennashaua juures, millele järgnes lahingus langenud Kurt Eiskopi sõduripäevikutest koostatud raamatu “Mõtle minule siin vaenuväljal” esitlus Porkuni koolis.

Mahukas raamatus on kokku 410 lehekülge ning see sisaldab ühtteist sõduripäevikut teisest maailmasõjast, aastatest 1941-1944. Üks pärineb Kurt Eiskopi Vene sõjaväe ajast ja kümme tema Saksa sõjaväes viibitud ajast. 

Nii Vene kui ka Saksa poolel võidelnud Kurt Eiskop on järjekindlalt ja kellaajaliselt üles tähendanud kogetud sõja igapäevaelu.

Kui Väike- Maarja Muinsuskaitse Selts hakkas 1989. aasta kevadel huvi tundma 21. septembril 1944. aastal  toimunud Porkuni lahingu vastu ja sündmuste tõepärase käsitluse huvides taheti tähistada ka Saksa poolel langenud eestlaste hauad, võttis Muinsuskaitse Seltsiga ühendust ja teatas venna päevikute säilimisest Agnes Betlem. Lahti hargnes paljude päevikute lugu, mis nüüd kaante vahele jõudis.

Raamatu koostaja on Väike-Maarja muuseumi juhataja Marju Metsman, selle ilmumisele aitasid kaasa paljud inimesed.

Raamatu esitlusel Porkuni koolis esinesid laulja Atlan Korp ning akordionist Külli Kudu, katkeid sõduripäevikutest luges tudeng, Väike-Maarjast sirgunud noormees Karl Teder.

21. septembril 1944. aastal toimus Porkuni-Sauevälja-Loksa piirkonnas lahing Tallinna poole tungivate Nõukogude armee ja Sinimägedest taanduvate Saksa armee sõdurite vahel.

Mõlema väeüksuse koosseisus olid põhiliselt eestlased.

Vaid 2–3 tunni jooksul toimunud vennatapulahingus hukkus mitusada sõjameest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles