Torutööd takerdusid juba esimesel kuul

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru tänaval, kus ametis T.A.K. Ehituse mehed, edeneb töö jõudsalt, mujal aga mitte.
Viru tänaval, kus ametis T.A.K. Ehituse mehed, edeneb töö jõudsalt, mujal aga mitte. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Praegu peaksid Rakveres kaevetööd käima kaheksal tänaval, aga enamikus kohtades valitseb veel vaikus, sest suur Rakvere veeprojekt käivitub enam kui visalt.


Masinad peaksid juba mürisema ja kaevamised käima Rakveres Viru, Vee, Kevade, Oja, Niine, Narva ja Nisu tänaval ning Ilu puiesteel.


Paraku tehakse tööd vaid Viru ja Nisu tänaval ning ASi Rakvere Vesi tootmisdirektori Aivar Lõhe sõnul alustatakse täna töödega ka Kevade tänaval.


Töö edenemisega ei ole rahul ei Rakvere Vesi ega linnavalitsus, sest suured viivitused tekkisid juba esimesel ehituskuul, ehituse peatöövõtja Mer­ko Ehitus aga väidab, et kõik kulgeb plaanipäraselt ning viivitustes on süüdi hoopis tellija.


Tähtaeg 2012. aastal


Merko Ehituse projektijuhi Nikolai Berezini sõnul on tööde tegemise tähtaeg 2012. aasta mai ning selleks ajaks saavad ka tööd valmis.


“Tegemist on projekteerimise ja ehituse lepinguga, mis tähendab, et Merko peab lähteülesande (eelprojekti) alusel koostama tööprojekti, kooskõlastama selle erinevates instantsides ning seejärel  ehitama,” selgitas Berezin.
“Pärast lepingu allkirjastamist soovisid tellijad tööde tempo forsseerimist ja olid selle nimel valmis kiirendama kooskõlastamise protsessi, sealhulgas projektide kooskõlastamist mitte ehituspiirkondade, vaid lausa ükshaaval tänavate kaupa,” lausus Nikolai Bere­zin.


Berezini sõnul oldi valmis selleks, et ehitaja teeks töid eelprojekti jooniste alusel, sest osa nendest on tööjoonised.


Selle tulemusena tekkiski ajagraafik, mida avalikkusele tutvustati ja mis oli tempokam kui see, mida Merko Ehitus oli oma pakkumises ja lepingus lubanud.


“Selgus aga, et eelprojekti joonised olid koostatud aastal 2001 ja sellest ajast on ehitatud palju  tehnovõrke, mida joonised ei kajasta,” kõneles Nikolai Berezin, kelle sõnul ei olnud eelprojektis kooskõlastatud ka kinnistute liitumispunktide asukohad.


“Eelprojektid ei osutunud ehitamiseks kõlblikuks ja pidime pöörduma tagasi esialgse, ka meie pakkumuses esitatud ajagraafiku juurde,” rääkis projektijuht.


Iga vabandus on hea


ASi Rakvere Vesi juhataja Urmas Krikk arvas, et seis ehitusturul on selline, et Merko lihtsalt ei suuda välja lubatud kiiremat graafikut järgida, sest alltöövõtjaid napib ja nii üritatakse igasuguste vabanduste taha peituda.
Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et juba kolmel ehituskoosolekul on Rakvere Vesi ja linnavalitsus väljendanud rahulolematust töö aeglase edenemise pärast.


“Võib ju rääkida graafikutest ja kõigest muust, aga tegelikud põhjused on mujal,” lausus Suurkaev, kelle arvates Merko lihtsalt üritab vabandusi otsida.


Vaidlemiste käigus on tekkinud ka eriarvamused, mida praegu lahendavad juristid. Töötegemist see aga ei kiirenda.
“Meie mure on see, et keegi ju ei tea, milline tuleb talv ja kui pikalt saab tööd teha,” rääkis Urmas Krikk, kes kartis, et järgmisele kevadele ja suvele võib nii väga palju kaevetöid kuhjuda, mis põhjustaks linnas paraja kaose.
Merko Ehitus on välja pakkunud uue ehitusgraafiku, mille kohaselt tänavusügisesed tähtajad pikeneksid 4-5 nädala võrra, kuid Rakvere Vesi seda ei kinnitanud.


Ainukese objektina on töö lõpetatud Rukki tänaval, kuid sealgi ei saa soovijad veel ühisveevärgiga liituda. “Rukki tänava trassi saab käiku anda koos Nisu tänava omaga, sest need on omavahel seotud,” selgitas Aivar Lõhe.
Valmimas on ka Viru tänava trass, kus töid teeb alltöövõtjana kohalik firma T.A.K. Ehitus, mille kohta jagub tellijatel vaid kiidusõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles