Porkunisse rajatakse talumuuseum

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiile Hiie ja Aadu Uudmäe Porkuni mõisa vanas sepikojas, kuhu lähiaastatel rajatakse talumuuseum koos sepa- ja puutöö õpitubadega.
Hiile Hiie ja Aadu Uudmäe Porkuni mõisa vanas sepikojas, kuhu lähiaastatel rajatakse talumuuseum koos sepa- ja puutöö õpitubadega. Foto: Arvet Mägi

Tamsalu muuseumil on kavas suuremate põllutööriistade säilitamiseks ja eksponeerimiseks ning sepa- ja puutöötubade asutamiseks avada Porkuni mõisa kunagises sepikojas oma filiaal.

Tamsalu muuseumi juhataja Aadu Uudmäe rääkis, et selleks tuleb rekonstrueerida muinsuskaitse all olev Porkuni mõisa sepikoda, millele tuleb esmajärjekorras panna uus katus.

Taotlus esitati PRIAle ning see rahuldati summas 697 931 krooni. Juba on esitatud ka järgmine taotlus hoonele põrandate ehituseks.

Projektijuht Hiile Hiie meenutas, et mõte rajada Porkuni mõisa vanasse sepikotta talumuuseum tuli 2009. aasta kevadel, et säilitada hoone ja anda sellele ka tema vanusele sobiv otstarve.

“Arvasime, et selles hoones võiks olla eelmistest sajanditest veel säilinud maja­pidamis- ja põllu­harimisriistade muuseum. Arutasime Aadu Uud­mäega ja leidsime, et Tamsalu muuseumi hoone on väike ega mahuta suuremaid esemeid, kuid ruumikast sepikojast saaks muuseumi filiaal, kuhu võiks paigutada adrad, äkked, vankrid ja muu taluinventar,” selgitas Hiie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles