Tuuliku üle otsustab vallavolikogu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendajad soovivad praegu püstitada ühe tuulegeneraatori, detailplaneering algatati kolmele.
Arendajad soovivad praegu püstitada ühe tuulegeneraatori, detailplaneering algatati kolmele. Foto: Küllike Rooväli/Postimees

Hoolimata kohalike elanike vastuseisust Kullenga külla plaanitavale elektrituulikule, on Tamsalu vallavalitsus detailplaneeringu vastu võtnud. Detailplaneeringu kehtestamise üle otsustab järgmisena volikogu.


Neljapäeva õhtul toimus Assa­mal­la raamatukogus järjekorras neljas avalik arutelu Kullen­ga külla Pärtli kinnistule rajata­va elektrituuliku üle. Kohal olid nii valla esindajad, tuuliku­projekti arendajad kui ka külaelanikud.
Sisulist arutelu kohtumisel ei tekkinudki, enam vaieldi sõna- ning koosoleku juhatamise õiguse üle.


Detailplaneeringu arutelul esitas vald oma seisu­kohad ava­liku väl­japaneku aja jooksul ok­toob­ris laekunud ettepanekute ning vastuväidete kohta.


Lühidalt saab öelda, et vald ei ole pea ühtki esitatud ettepa­nekut arvestanud ega nõustu ka külaelanike vastuväidetega. Samuti on vahepeal levinud jutt, nagu sooviksid arendajad lisaks praegu kavandatavale ühe­le elektrituulikule püstitada krundile veel tuulikuid. See kuuldus ei vasta vallavanem Toomas Uudebergi sõnul tõele. “Mingeid laiendusettepanekuid käesoleva detailplaneeringu menetlemise käigus pole arutatud,” ütles ta.


Projekti arendaja Wind­power OÜ juhatuse liikme Alan Senkeli sõnul oli sellest juttu küll enne detailplaneeringu algatamist, kuid praeguseks on mõttest loobutud.


Enim tekitab kohalikele ela­nikele antud planeeringuga seo­ses muret keskkonnamõjude hin­damata jätmine. Elanike sõnul tuleks tuuliku kui kõrge objekti puhul rohkem uurida varje ja peegeldusi, mida need päik­esepaistelise ilmaga tekitatavaid. Samuti valmistab neile muret madalasageduslik inf­ra­heli ja planeeritud tuulikutüübi vanus ja teadaolevad süttimised. “Seda tuulikumudelit peetakse üsnagi tuleohtlikuks, planeeritud ala ümber on aga viljapõllud ning majad jäävad samuti allatuult,” selgitas projektile vastu olevate kohalike elanike volitatud esindaja Vello Ainsar.


Vallavanema sõnul kaa­luti 2008. aastal vajadust algatada keskkon­namõjude stra­teegiline hin­damine. “Kaa­lumisel leiti, et see pole antud detailplaneeringu puhul vajalik, kuna puudub oluline keskkonnamõju,” rääkis Uude­berg. “Tamsalu vallavalitsus on jätkuvalt samal seisukohal ning ei pea täiendavate analüüside läbiviimist vajalikuks,” lisas ta.


Uudebergi sõnul võivad külaelanikud infraheli kartuses enda majadele pakettaknad paigaldada, ning keda häirib kõrge pöörlevate labadega tuulik, saab enda majale kõrged kuused tuuliku varjamiseks ümber istutada.


Samas rõhutas Uudeberg, et juhul kui tuulik on paigaldatud ning selgub tõesti oluline keskkonnamõju või negatiivne mõju kohalikele elanikele, saab tuuliku alati uuesti maha võtta. “Sest praegu me hindame võimalikke mõjusid, kuid tegelikult ei tea keegi meist, mis tegelikult saab,” lisas ta.


Ainus esitatud ettepanek, milles vald külaelanikega nõus oli, oli avalike arutelude protokollide täiendamine. See aga ei rahuldanud siiski kohal olnud elanikke.


“Kuna ühtegi meie ettepanekut peale protokollide lisamise ei ole arvestatud, siis jääme selle juurde, et oleme tuulepargi rajamise vastu,” ütles Vello Ainsar ning ka kõik kohalolnud elanikud olid seda meelt, et valla vastused järelepärimistele ning vastuväidetele neid ei rahulda ning nad on jätkuvalt elektrituuliku püstitamise vastu.


Samuti juhtis Vello Ainsar valla tähelepanu asjaolule, et vallavalitsus peaks oma tegevuses lähtuma vallaelanike õigustatud vajadustest ja huvidest. Antud detailplaneeringu puhul ei tegutsetavat elanike huvides.

• Planeeringuala suurus on 6 hektarit.
• Pärtli kinnistu asub Väike-Maarja ja Tamsalu valla piiril Tamsalu valla poolel.
• Planeeritava tuulegeneraa­tori tüüp on Vestas 80. Tuuliku kõrgus on 100 meetrit, millele lisandub tiiviku raadius 33 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles