Ekseko farm sai uue katlamaja

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Täna avati Viljandimaal AS Rakvere Farmid süsteemi kuuluvas Ekseko farmis katlamaja. Uue biokütusel töötava katlamaja rajas seakasvatusele soojuse tootmiseks energiaettevõte Adven Eesti ning see läks maksma ligi miljon eurot.             

Biomassil toimiv 2,5 MW võimsusega katlamaja kasutab kütusena hakkepuitu, puukoort, saepuru ja tükkturvast, mis tagab seakasvatusele ligi 30% soodsama soojuse hinna. Ühtlasi asendati reserv- ja tipukoormuste katteks mõeldud gaasikatel uue 1,6 MW katlaga. Kogu projekti finantseeris energiaettevõte Adven Eesti, kes müüb HKScanile soojust 12-aastase lepingu alusel. Ühtlasi vastutab Adven Eesti ka seadmete igapäevase opereerimise, hoolduse ja remondi eest.

HKScan Estonia juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul suutis Adven Eesti välja pakkuda efektiivselt majandava katlamaja lahenduse ning koostöös arvestati katlamaja ehitusel ka kõikide riskidega. „Eelkõige arvestasime nii katlamaja ehitusel kui ka töös hoidmisel Eestis leviva sigade Aafrika katku viiruse leviku ohuga ning oleme suutnud selle riski maandada järgides ka katlamaja töös võimalikult rangeid bioohutusmeetmeid. Täname Advenit professionaalse koostöö eest,“ lisas Soorm.  

Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul oli energialahenduse väljatöötamisel oluline arvestada seakatku riskiga. „Uus biokütuse katel on võimeline tootma hoonete kütteks ja tarbevee soojendamiseks vajalikust energiast 85%, ülejäänu kaetakse gaasikateldega. Säilitasime võimaluse toota kogu vajaminev energia gaasist, et energiatootmine ei lakkaks ka siis kui biokütuse toomine territooriumile ei ole näiteks seakatku tõttu lubatud,” rääkis Heinam. 

Rajatud katlamaja on automatiseeritud ega vaja toimimiseks kohapealset personali. Seadet jälgitakse pidevalt Põltsamaal asuvast juhtimiskeskusest, kust saab tootmist seadistada ilma Mäeltkülla kohale sõitmata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles