Uus seadus keelab lastel bussis seista

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolibusside juhid peavad olema tähelepanelikud, et õpilased turvaliselt sihtkohta jõuaksid.
Koolibusside juhid peavad olema tähelepanelikud, et õpilased turvaliselt sihtkohta jõuaksid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kui praegu võivad õpilased koolibussis ka seista, siis uuel aastal kehtima hakkav liiklusseadus seda enam ei luba. Nii mõnigi Lääne-Virumaa omavalitsus peab nõuete täitmiseks ümberkorraldusi tegema.


Viru-Nigula vallavanema Ervins Veitsursi sõnul tekitab seadusemuudatus vallale omajagu peavalu. “Meil on kooli sõitvaid õpilasi päris palju ning eriti ettevalmistusklassis käijate koolipäevadel juhtub, et noortel tuleb bussis ka seista,” tõdes Veitsurs.

Kuidas probleemi lahendada, ei ole veel täpselt teada. “Aga eks peame kõigepealt vedajaga läbi rääkima, ehk on siiski võimalik leida suurem buss,” arvas vallavanem ja lisas, et Viru-Nigula vallas tegeleb õpilaste veoga kohalik ettevõte OÜ Nigula Veduk.


Rakvere vallavanem Aivar Aruja rääkis, et hommikuti sõidab Lasilasse kooli umbes 50 õpilast, mis eeldab, et seda liini sõidab 60kohaline buss, praegu aga kasutatakse ka väiksemaid busse. Aruja sõnul ei ole küsimust veel lahendama hakatud, kuid ta arvas, et vedajaga jõuab kokkuleppele. Lasila põhikoolist koju sõidavad õpilased liinibussidega, prii sõidu tagab tasuta sõidu kaart.


Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et üldjuhul mahuvad nüüdki kõik inimesed õpilasi kooli sõidutavates bussides istuma.


Sõidavad ka täiskasvanud


Rakke vallas on mõeldud nii õpilastele, lasteaialastele kui täiskasvanutele. Nii on kohalikud ja õpilasliinid ühendatud ning busse võivad kasutada kõik soovijad - kui lapsi veetakse tasuta, siis täiskasvanutel tuleb osta pilet.


“Meil on kohaliku ettevõttega Kiiker väga hea koostöö. Neil on erineva suurusega bussid ning saame igal juhul läbi arutada, millist oleks mõistlik uue seaduse kehtima hakates kasutada,” oli Blok veendunud.


Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm arvas, et uus seadusemuudatus probleeme ei tekita.


“Tõsi, hetkel on lubatud ka seisukohad, aga tegelikult ei taha juhid sugugi, et lapsed bussis püsti seisavad,” rääkis Tamm. Ta märkis, et vahel on võimaldatud täiskasvanutelgi koolibussidega sõita, kuid ainult siis, kui seal on vabu kohti.


Laekvere vald on korraldanud nii, et õpilaste veoks kasutatavate bussidega võivad sõita ka külaelanikud, kellel on vaja vallakeskusesse pääseda. Laekvere vallavanem Aarne Laas peab loomulikuks, et õpilastel on bussis istekoht. Kuigi on põhimõte, et täiskasvanud võetakse sõidule vabade kohtade korral, ei ole tegelikult sõitjaid nii palju, et mahutavusega probleeme tekiks.


Busse võib vähemaks jääda


Haljala vallavanem Leo Aadel kinnitas, et neil uue seaduse täitmisega muret ei ole, pigem on probleemiks, et sõitjaid on praeguse suurusega busside jaoks liiga vähe.


Aadeli sõnul veab üks bussidest Aaspere, teine Essu-Varangu suunal. Haljala vallas kehtib samuti põhimõte, et õpilasringi bussiga saavad sõita kõik soovijad ning tasuta.


Vedajaga on sõlmitud leping 2012. aasta kevadeni ja tuleb leida mõistlik lahendus, et bussid ei sõidaks pooltühjalt. “Üks võimalus on sõlmida teenuse pakkujaga kokkulepe väiksemate busside kasutamiseks.

Teine võimalus on, et kuna praegu viivad bussid õpilased koolist koju paaritunnise vahega kahel korral päevas, siis ehk õnnestub varasem buss käigust ära jätta. See aga eeldab, et õpilastel on võimalik olla pikapäevarühmas või leida koolimajas muud tegevust,” rääkis Aadel.

Seadus

• Uus liiklusseadus kehtestab, et sõitjate veol, mille eesmärgiks on laste vedu, kasutatavas bussis võib alla 18-aastaseid istuvaid lapsi vedada vastavalt bussis ette nähtud istekohtade arvule. Seisvate laste vedu on keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles