Juhtkiri: Tihti tähti taevas nähti

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jäär – sina, Kaalud – mina. On inimesi, kes mõtlevad endast ja teistest just niimoodi. Astroloog Igor Mang on öelnud, et astroloogia aitab mõtestada elu sümbolite kaudu.

Argielus aitab ja suunab horoskoop paljusid. On neid, kes helistavad sõbrale juba hommikul ja ütlevad, et täna ei saagi toast väljuda, sest liikluses tuleb olla ettevaatlik.

Horoskoopide lugemisega on sama lugu nagu Kroonika lehitsemisega: keegi ei tunnista, et neid loeb. Aga ometi antakse horoskoope lausa raamatutena välja, kus põhjalik ülevaade, mis ühe või teise sodiaagimärgi all sündinut uuel aastal ootab.

Ja see tähendab muidugi, et keegi neid horoskoope loeb ja nende järgi elab. Seda ei tee mitte ainult vanemad inimesed, vaid ka päris noored.

Tavaliselt loeb igaüks, mida kirjutatakse tema tähemärgi kohta, ja leiab oma. Kuigi – leiab ka võõras. Võtame või lihtsa tõsiasja. Kirjutatakse, et Lõvidele ei meeldi, kui neil raha ei ole. Aga kellele siis meeldiks? Vaevalt Amburid, Veevalajad või Kaksikud tühja kukrut rõõmsa näoga vaatavad.

Usume või ei usu? Kevadel küsitles uuringufirma Saar Poll 1000 inimest, et teada saada, millised on nende uskumused ja tõekspidamised. Uuringust “Elust, usust ja usuelust” selgus, et ehkki end usklikuks pidavate inimeste arv on väike, usume karma seadusesse, hinge ja reinkarnatsiooni, inglitesse ja ettenägemisvõimesse. Seda, et inimeste iseloomu ja saatust mõjutab tähtede või planeetide seis sünnihetkel, pidas võimalikuks lausa 54% vastanuist.

Inimene ihkab ikka teada, mis teda ootab, tahab, et keegi ütleks, mida ja kuidas ta tegema peaks. Horoskoobist juhinduda on justkui turvaline – on ju seal konkreetsed juhtnöörid. Aga iseasi, kes ja kuidas neid nööre tõmbab. Samas kui inimene loeb, et üks või teine asi võib viltu minna, ja ta seda usub, siis lähebki. Sest ta ketrab oma raskeid mõtteid ja tüüribki selles suunas, teadlikumalt või ebateadlikumalt. Mõnikord võib horoskoop toimida hoopis stiimulina.

Ja pealegi on see kerge meelelahutus – lugege horoskoopi tänasest lehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles