Patsient soovis tulutult oma perearsti vastuvõtule pääseda

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Virumaa Teatajaga võttis ühendust Tapa linna kodanik Viive, kelle 84aastase naabrinaisega juhtus õnnetus - nimelt kukkus ta möödunud nädalavahetusel saunas käies oma pea lõhki.

Abi saadi Rakvere haigla kirurgilt, kui kiirabi oli naise traumapunkti toimetanud.

Esmaspäeval oli aga vaja patsiendil oma perearsti Helve Laanmetsa poole pöörduda.

Viive vaatas veel pühapäeva õhtul järele, et vastuvõtt algab kell 9, ning tellis auto, et naabrinaine arsti juurde viia.

Kohale jõudes selgus, et doktor Laan­metsa ei ole kaks nädalat. Teada on, et doktor töötab osalise ajaga ka Soomes.

Patsiendi haav võeti siiski lahti, öeldi, et pea on vaja puhtaks pesta, ja paluti õhtu poole tagasi tulla, siis võtab vastu asendusarst.

Kuigi juuksuri abiga saadi memme pea pestud ja asendusarst selle lõpuks üle vaatas, leiab Viive, et 84aastane memm oleks vajanud korralikku läbivaatust.

Ka heitis Viive ette, et asendusarst käib sellistel kellaaegadel, mis pole patsientidele teada.

Et doktor Laanmets oma patsiente teadmatuses hoiab, ei ole siiski tõsi. Arstipraksisesse helistades saab alati teada, millistel kellaaegadel asendusarst vastu võtab.

Teatud nurinad seoses arstiabi ja perearstidega on jõudnud ka Tapa vallavanema Alari Kirdi kõrvu, ta tunnistas, et selline olukord on suhteliselt paratamatu.

“Nii palju kui mina tean, saavad perearstid Soomes paremini tasustatud, selge see, et neil on motivatsioon sinna minna,” ütles vallavanem.

Samas sai ta aru, et arstid on kõrgelt haritud inimesed, kes on kümneid aastaid õppinud, loomulikult soovivad nad oma töö eest väärilist tasu saada, mis on inimlikult täiesti mõistetav.

Pealegi on perearstid korraldanud nii, et nende ära olles teenindab patsiente asendusarst, olgugi et tema ei pruugi inimese kõiki muresid teada.

Kuigi vallavanem mõistis, et see probleem ulatub üle kogu valla, pole Tapa vald kõige kehvemas seisus, sest piirkonnas tegutseb mitu perearstipraksist.

Samas ei pruugi perearsti mõnes teises Eesti piirkonnas üldse olla.

“Püüame oma arste siin kinni hoida nii hästi, kui meie seda oskame, ja üritame perearstipraksiseid toetada,” lausus Alari Kirt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles