Tamsalus õnnistati ametisse koguduse uus diakon

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval oli Tamsalus ajalooline päev. Lunastaja koguduses pühitseti ametisse diakon Tiit Lastik (26). Tamsalu kogudust on läbi aegade teeninud hooldajaõpetajad, diakon Tiit Lastik on esimene kohapealne vaimulik.

Diakoni ordinatsiooni jumalateenistust teenis piiskop Einar Soone, teda assisteerisid Viru praost, EELK Rakvere Kolmainu kiriku õpetaja Tauno Toompuu ja Kose kirikuõpetaja Tauno Kibur.

Piiskop Einar Soone pani diakonile südamele, et tema roll on oma rahvast juhtida ja kaitsta. „Diakonid on kutsutud teenima kristlust, oma ligimest. Nende ülesanne on aidata ja toetada neid, kes kannatavad ihulikult või hingeliselt, anda kristlikku kasvatust, kuulutada evangeeliumit. Juhtida koguduse eespalvet, teenida tema kätte antud ülesannet,“ rõhutas Soone.

Diakon Tiit Lastikust rääkides kinnitas Soone, et tegemist on püüdliku inimesega. „Mäletan sind möödunud kevadest, kui tulid õppima pastoraalseminari. Oleme võrreldes teistega hinnanud just sinu püüdlikkust. Valmisolekut teenida. Oled andnud väärtustele ning jagad neid ka teistele. See on armastust ligimese, usaldus Jumala vastu,“ rääkis Soone.

Noorele inimesele pani kogenud vaimulik hingele, et tubli ja ustav tuleb olla ka siis, kui on kurvad ja keerulised hetked ja inimesed. „Pea vastu, et sul jätkuks Jumala õnnistust igasse päeva. Et töö koguduses oleks ikka õnnistuseks. Kõik on Jumala kätes, seepärast võta vastu see teadmine, et Jumal on sinuga, hoiab ja kaitseb sind,“ soovis Soone.

Seejärel luges konsistooriumi otsuse, millele oli alla kirjutanud peapiiskop Urmas Viilma, ette jumalateenistuse assistent Viru praost Tauno Toompuu. Kose kirikuõpetaja Tauno Kibur pühitses diakoni rõivastades ta ametirüüsse. Tiit Lastik kinnitas ametivandega oma kindlat veendumust Jumala, vaimulike ja koguduse ees.

Tamsalu koguduse liige Lembit Peterson oli diakoni õnnistamiseks selga pannud lausa fraki. „Loomulikult. Tegemist on oma inimesega. Minu jaoks on kirikus käimine tähtis. Ülikooliharidusest on üksinda vähe, tuleb ikkagi Jumalat teenida,“ ütles Peterson. Tiit Lastikut kiitis mees väga. „Väga andekas inimene, kes on sündinud selle ameti jaoks. Ta meeldib inimestele ja teeb head pingutamata. Ta on väga sobilik,“ kiitis Peterson.

Tamsalus elav teoloog ja Tartu ülikooli dotsent Urmas Nõmmik nõustus Petersoniga. „Tiit Lastikul on midagi, mida on vähestel inimestel. Tal on tohutult palju pealehakkamist, see on midagi, mida mina väga usun,“ kinnitas Nõmmik, kes kiitis Lastiku tööd Tamsalu noortega. Tema sõnul on diakon kogudusele suur võit. „See on esimest korda, kui Tamsalul on oma vaimulik ja see tähendab, et nüüd on kogudusel võimalik kasvada. 

Tamsalus pole kristlikku kultuurikihti palju, mistõttu on hädavajalik, et see kiht siia tekiks. Siin on kogudusi rohkem kui üks, kuid kristlusega kokkupuutunud inimeste arv on väike. Nii et tööpõld on lai,“ rääkis Nõmmik.

Ka praegune Tamsalu koguduse hooldajaõpetaja Viru praost Tauno Toompuu pidas oluliseks koguduse nähtavuse suurendamist kohalikus kogukonnas. Ta nentis, et tähtis on just inimestega suhtlemine. „Ühtepidi peab olema hästi avatud, ei tohiks olla tõrjuv. Kirik ei peaks valima poolt, mistõttu peab diakon suutma hakkama saada inimestega, vaatamata erakondlikule kuuluvusele või religoonile,“ rõhutas Toompuu, kes on diakonile mentori eest.

Tiit Lastik kinnitas peale jumalateenistust, et tunneb end suurepäraselt. Oma peamiste ülesannetena toob noor mees välja töö  noorte, vanurite ja riskigrupi inimestega. „Prioriteetne on ka koguduse kasvatamine,“ kinnitas Lastik. Kõige keerulisema väljakutsena tõi diakon välja inimeste usaldamise võitmise oskuse. „See on keerulisem, loomulikult tuleb olla ka eeskujuks ja tähtis on ka oma autoriteedi hoidmine.“

Esimese kõne diakoni ametis peab Lastik järgmisel pühapäeval.  „Soovin selle kõnega tänada kogukonna kaaslasi toetuse eest. Oma kogudust, kes on mind kasvatanud. Õpetajaid ja perekonda, kes on toeks olnud. Ka vallavalitsust, kes on meid oma tiiva alla võtnud,“ avaldas Lastik, kes jätkab uue ameti kõrval ka teoloogiaõpinguid usuteaduse instituudi 3. kursusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles