Rakvere volikogu võitles eelarvega

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Andres Jaadla avaldas lootust, et Rahu halli põranda vahetuseks õnnestub raha saada hasartmängumaksu nõukogult.
Linnapea Andres Jaadla avaldas lootust, et Rahu halli põranda vahetuseks õnnestub raha saada hasartmängumaksu nõukogult. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavolikogu kolmapäevaõhtuse ­kaugelt enam kui viie tunni pikkuseks veninud istungi põhiline aur läks opositsiooni esitatud ­linnaeelarve parandusettepanekute arutamisele ja nende mahahääletamisele.

Rakvere linnavolikogu istung venis kolmapäeva õhtul pea viie ja poole tunni pikkuseks. Suurema osa ajast võtsid enda alla linnaeelarve parandusettepanekud, millega opositsioon ja volikogu sotsiaalkomisjon küsisid raha juurde peamiselt sotsiaalvaldkonnale.

Sotsiaalkomisjon tegi ettepaneku suurendada Puuetega Inimeste Koja päevakeskuse toetust 44 000 krooni võrra ja supiköögi toetust 40 000 krooni võrra ning vähendada
84 000 krooni võrra linnavalitsuse autokulusid.

Linnavalitsus Puuetega Inimeste Kojale lisaraha eraldamist ei toetanud. Reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla tõi põhjuseks, et sarnaseid teenuseid pakutakse ka sotsiaalabikeskuses, lisaks puudub linnavalitsusel ülevaade, kes konkreetselt Puuetega Inimeste Koja päevakeskust külastavad.

“Oleme veendunud, et linna poolt pakutav tugi on Puuetega Inimeste Kojale piisav,” lausus Jaadla.

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev juhtis tähelepanu asjaolule, et võrreldes 2010. aasta eelarvega on 2011. aasta eelarves Puuetega Inimeste Koja toetus vähenenud 47%, ja tundis huvi, mitmel ühingul veel toetust samas mahus kärbiti.

“Ei oska öelda,” vastas linnapea.

Vassiljevi sõnul on päevakeskuse külastajatest umbes 95% Rakvere linna elanikud.

Supiköögi jaoks on järgmise aasta eelarves kavandatud 100 000 krooni, tänavuses eelarves aga 140 000 krooni. Karl Mäesepp (SDE) ütles, et sotsiaalkomisjoni ettepanek oli tõsta summa tänavusele tasemele, tema ise tegi komisjonis ettepaneku suurendada 40 000 asemel 10 000 krooni võrra.

Andres Jaadla ütles, et supiköögi summa on eelarvesse kirjutatud reaalselt tarbitava mahu põhjal ja linnapea sõnul saab vajadusel puudu jääva summa võtta linnavalitsuse reservfondist.

Urmas Tamm keskerakonnast tundis huvi, et kui supiköök töötab kolm päeva nädalas, siis mida söövad puudust kannatavad inimesed ülejäänud neljal päeval.

“Supiköök ei ole restoran, see on mõeldud hädaabina, et inimene päris nälga ei jääks,” vastas Andres Jaadla.

Kolmapäevase seisuga oli Rakvere linnavalitsuse pearaamatupidaja Tiiu Alavere sõnul sel aastal supiköögile kulunud 105 000 krooni. Et järgmisel aastal tuleb supiköögi teenuse ostmiseks korraldada uus riigihange, pelgas nii mõnigi volikogu liige, et supiportsjoni hind võib osutuda tänavusest kallimaks, ometi hääletati sotsiaalkomisjoni ettepanek häältega 10:5 maha.

Oma kõige mahukamad parandusettepanekud võtsid sotsid aga tagasi. Sotsiaalmaja katuse lubas linnapea Andres Jaadla korda teha veel selle aasta eelarve raames ja Rahu halli põranda vahetuseks loodab linnavalitsus raha saada hasartmängumaksu nõukogult.

“Viimases taotlusvoorus jäime Rahu halliga esimestena joone alla, nii et järgmises voorus varakevadel peaksid meie šansid toetust saada olema väga head,” selgitas Jaadla.

Ka sotsiaaldemokraadid soovisid supiköögi raha 20 000 krooni võrra suurendada linnavalitsuse autode arvelt, kuid seegi ettepanek hääletati maha, nagu ka raamatukogule
100 000 lisakrooni ja Rakvere Galeriile 7000 lisakrooni eraldamine.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami (IRL) pressis aga linnapealt välja lubaduse, et kui supiköök järgmisel aastal omadega välja ei tule, kaetakse puudujääk autokulude arvelt.

Eelarve

• Rakvere 2011. aasta eelarve maht on 202,404 miljonit krooni ehk 12,936 miljonit eurot.

• 2010. aasta eelarve maht koos lisaeelarvetega on 309,835 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles