Jääpurikad on majaomanike asi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal tuleb töömeestel Rakveres tihti katuseid lumest puhtaks rookida ja jääpurikaid eemaldada.
Viimasel ajal tuleb töömeestel Rakveres tihti katuseid lumest puhtaks rookida ja jääpurikaid eemaldada. Foto: Arvet Mägi

Rohke lumi katustel ning räästas rippuvad jääpurikad seavad ohtu jalakäijad ning teevad meelehärmi majaomanikele, kes peavad võtma ette kuluka töö ja need õigeaegselt ära koristama.

Viimasel ajal on tekkinud Rakvere linnas paljude majade räästasse jääpurikad. Eriti suured purikad hakkasid eile silma mitmel Pika ja Tallinna tänava hoonel.

Rakveres on katuseid lumest ka juba puhtaks roogitud ja jääpurikatest puhastatud ning mitu majaomanikku märkis, et see on üsna kallis ja tänamatu töö, kuna hoone ei ole kõige paremini soojustatud, kipuvad purikad mõne aja pärast tagasi tulema. Samuti peab järgima turvanõudeid ja ise katusele ronida ei saa ega tohigi, mis teeb puhastamise üsna kulukaks. Aga töö ette võtma peab.

Rakvere linna järelevalveinspektor Meelis Salm ütles, et linnavalitsus jälgib hoonete olukorda nii palju kui võimalik. Salmi sõnul on juba tulnud juhtida tähelepanu liigsele lumele katustel ja jääpurikatele räästastes. “Selliseid juhtumeid on olnud terves linnas,” märkis Salm, kuid konkreetseid aadresse ja objekte ta avaldada ei tahtnud. Kuid kui ohtu ei kõrvaldata, on linnavalitsusel õigus teha noomitus, kuhu on lisatud klausel jääpurikad räästast eemaldada või liigne lumi katuselt koristada.

Ka tehnilise järelevalve amet tuletab ehitiste omanikele meelde, et ennetamaks ohtu hoonele, samuti inimestele ja ümbritsevale keskkonnale, tuleb pidevalt jälgida katusele kogunenud lume kogust ning lumi ja jää õigeaegselt ära koristada.

Katusekonstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba 30 sentimeetri paksune lumekiht.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katustel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mis võib mitmekordselt ületada katusel lubatavat lumekoormust.

Vastavalt ehitusseadusele vastutab ehitise ohutuse eest selle omanik. Hoonete ohutuse tagamist kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Laekvere vallavanem Aarne Laas rääkis, et Laekvere põhikooli räästaid on tulnud tänavu puhastada juba neljal korral. Eile võeti jääpurikaid maha ka vallamajalt. Laasi sõnul on ohtrate purikate tekke põhjuseks see, et hooned ei ole hästi soojustatud. Lund aga lükatakse katustelt vaid äärmisel vajadusel. Sest puhastamine lõhub katuseid, on ka rahaliselt kulukas ja seda saab teha vaid siis, kui on spetsiaalne turvavarustus.

Kunda linnapea Allar Aroni sõnul tuli linnavalitsuse alluvuses tegutseval majanduskeskusel eile organiseerida suureks paisunud jääpurikate eemaldamine Kunda klubi hoonelt.

Aroni kinnitusel jälgitakse ka eraomandisse kuuluvate hoonete olukorda, linnavalitsuses on tööl väärteomenetleja-jurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles