Küberkurjategijad ründasid ettevõtjat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma rumalaimate kaakide sekka kuuluval küberkurjategijal õnnestus Eestisse läkitatud ingliskeelne libapalve poetada ka ühe politseitöötaja meilikasti. Kirjas palutud summa pidi saadetama sellesse majja Londonis, Prince Regent Lane 61.
Maailma rumalaimate kaakide sekka kuuluval küberkurjategijal õnnestus Eestisse läkitatud ingliskeelne libapalve poetada ka ühe politseitöötaja meilikasti. Kirjas palutud summa pidi saadetama sellesse majja Londonis, Prince Regent Lane 61. Foto: Google Maps

Kolmapäeva pärastlõunal tabas üht Rakvere ettevõtjat telefonikõnede tulv, sest küberkurjategijad olid saatnud tema e-maililt kirja rahapalvega kõikidele salvestatud kontaktidele.

Kolmapäeval kell 15.15 saabus Virumaa Teataja üldisele meiliaadressile ingliskeelne kiri Rakvere ettevõtjalt, milles paluti saata 1500 naela, kuna naine oli Londonis rahahädasse sattunud.

Sarnane kiri tuli kõigile, kes olid naise e-maili aadressraamatus, kuid suur osa tuttavatest taipas kirja “saatjale” helistada ja uurida, milles probleem.

“Kui telefon enne poolt nelja helistamistest päris punaseks läks, proovisin hotmail’i sisse logida, aga see enam ei õnnestunud,” rääkis naine, kes veel poolteist tundi varem oli samalt aadressilt mitu e-kirja saatnud.

Naise sõnul küsiti esmalt, kas ta on ikka elus ja terve. “Jube ebameeldiv asi, kõige rohkem kardan oma ingliskeelsete kontaktide pärast, sest nemad ei pruugi taibata, et kiri ei vasta tõele,” rääkis ettevõtja.

Kui probleem ilmnes, võttis naine kohe ühendust hotmail’i klienditeenindusega, kuid sealt ei olnud ta eile ennelõunaks vastust saanud.

Küberkurjategijate ohvriks langenud ettevõtja kõneles, et mõned tema tuttavad olid saadud e-kirjale eesti keeles vastanud ja veidi aja pärast oli saabunud vastus, millest oli näha, et tekst oli tõlkeprogrammi kasutades vigasesse eesti keelde ümber pandud.

Internetiportaali arvutikaitse.ee toimetaja Aare Kirna rääkis, et selleks, et kellegi nimelt kirja saata, ei pea ilmtingimata kuhugi sisse häkkima.

“Antud juhul on siiski ilmne, et tegemist on häkkimisega ja selle vastu on kaitseks kaks lihtsat asja: tuleks valida parool, mida ei ole lihtne ära arvata, ja mõistlik on mitte kasutada oma meilboksi avalikus arvutis,” soovitas Kirna.

Politsei alustas kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb arvutisüsteemile ebaseadusliku juurdepääsu eest koodi, salasõna või muu kaitsevahendi kõrvaldamist või vältimist. Selliste juhtumite lahendamine on Pere sõnul keerukas ja aeganõudev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles