Kirikupäevad tipnesid palvuslõunaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestpalvet loeb Gunnar Kotiesen Rakvere Karmeli kogudusest, esiplaanil vasakul Miguel Zayas.
Eestpalvet loeb Gunnar Kotiesen Rakvere Karmeli kogudusest, esiplaanil vasakul Miguel Zayas. Foto: Arvet Mägi

Advendiaja alguses peetud Rakvere kirikupäevade raames leidis reedel aset palvus-lõunasöök kohalike arvamusliidrite osavõtul.

Neljandat korda restoranis Villa Theresa peetud palvusel-lõunasöögil osales ka Ameerika ühendriikide saatkonna majandusatašee Brian M. Frere, samuti Ameerikast pärit Miguel Zayas, kes on sedasorti ettevõtmiste korraldaja Eestis.

Zayas rääkis, et palvuslõunaid hakati Ameerika ühendriikides korraldama üheksa aastat tagasi ning nüüd tehakse neid rohkem kui 170 riigis. “Põhimõte on ühise palvuse kaudu tuua kokku erinevad kirikud ja erinevad inimesed, sealhulgas ka poliitilised oponendid,” ütles ta.

Näiteks Washingtonis osaleb president samuti sellistel palvustel.

Ka Rakvere linnapea Andres Jaadla rõhutas, et olemise väärtus on suhetes, mitte selles, mis meil on.

Osalistele esinenud Avo Üprus rääkis aususest, vastutusest ja väärikusest.”Usu olemasolu ei pea näitama detsibellides ega võitlevalt peale suruma. Usk leiab endale alati sobiva väljendusviisi, kui ta on vahetu ja aus,” rääkis Üprus.

Seekordsete Rakvere kirikupäevade teema oligi “Vahetu(s)” ning selle raames peeti nädala jooksul mitmesuguseid ettevõtmisi. Kirikupäevad ühendasid kõiki seitset Rakvere kristlikku kogudust.

Rakvere linna kristlikud kogudused korraldasid küsitluse, et teada saada, mida kohalikest kirikutest arvatakse ja mida neilt oodatakse.

Ankeedi täitis 1008 inimest, kellest umbes pooled olid kuni 20aastased noored. Küsitlustulemuste kohaselt ollakse kõige rohkem külastanud Rakvere Kolmainu kogudust (47% vastanutest), järgnevad Rakvere Karmeli kogudus (22%), Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kirik (22%), Rakvere metodistikirik (12%), Rakvere adventkirik (9%), Rakvere Nelipüha kogudus (8%), Rakvere vabakogudus Hüüdja Hääl (5%).

Kolmandik vastanutest ütles, et nemad külastavad pühakoda kiriklike talituste puhul, 16% ei külasta kirikut kunagi.

67% küsitluses osalenutest leidis, et Rakvere kirikud on üsna nähtavad, 24% arvas, et kirikud ei ole vajalikul määral nähtavad ning 3% hinnangul on kirikud lausa pealetükkivad.

“Küsimusele, mida võiksid Rakvere kirikud pakkuda, vastas 50% inimestest, et sotsiaalset toetust, 44% arvas, et kirik peaks andma hingeabi, 40% meelest pakkuma kultuuriüritusi ning veerandi vastanute meelest ka pereüritusi,” rääkis küsitlust tutvustanud Rakvere Karmeli koguduse pastor Gunnar Kotiesen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles