Makse laekub valda üha paremini

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Tulumaksu laekumine Lääne-Virumaa omavalitsustele on paranemas, novembris laekus tulumaksu mullusest novembrist rohkem juba kümnes omavalitsuses.

Lääne-Virumaal laekub tulumaksu tänavu kõige paremini Vihula vallas, kus novembris oli laekumine mullusest koguni 9,7 protsendi võrra suurem.

Aasta kokkuvõttes on raha küll veel 2,5 protsendi võrra vähem laekunud, kuid hea detsembri laekumine võib miinust vähendada.

Kolm tublimat

Vihula vallas on maksulaekumine mullusega võrreldes plusspoolel olnud juba neljal kuul järjest. Vihula vallavanem Rene Treial rääkis, et vallavalitsus on püüdnud suhelda valla tegelike elanikega, et nad end registris arvele võtaks.

“Meil on kokku 2500 mitmesugust elamut – talu, elumaja, suvilat –, aga sisse registreeritud inimesi elab vaid tuhandes,” selgitas Treial, kelle sõnul on selgitustöö pisut viljagi kandnud.

Aasta kokkuvõttes eristuvad teistest omavalitsustest selgelt ka Laekvere vald, kus üheteistkümne kuuga on tulumaksu laekunud mullusest vaid 3,7% vähem, ning Sõmeru vald, kus jäädakse mullusele alla 3,1 protsendiga. Küll oli Laekveres kehv novembrikuu, mis jäi mullusele koguni 6,2 protsendiga alla, kuid mullu novembris oli Laekvere maksulaekumine teiste kuudega võrreldes kõrge.

Laekvere vallavanem Aarne Laas arvas, et aastataguse suure laekumise põhjustas tulumaksu ümberarvestus. “Maksuamet oli mingi vea teinud ja ühel hetkel õiendati see asi meiega ära,” meenutas Laas.

“Aga kui aasta lõikes vaadata, siis meie algtase on nii madal, suur osa inimesi saab miinimumpalka, et sealt ei olegi kuhugi langeda,” kommenteeris vallavanem.

Kõige kehvemini läheb Lääne-Virumaal Tamsalu vallal. Kui 2009. aasta 11 kuuga oli Tamsalu vallakassasse laekunud tulumaksu ainult 67 500 krooni vähem kui Sõmeru vallas, siis tänavu on vahe juba kaks miljonit krooni ning 11 kuuga on Tamsalus maksulaekumine vähenenud 11,6 protsenti. Pisikese lootusekiire on tekitanud siiski novembri laekumine, mis on 1,1% mullusest parem.

Kunda linnas on tulumaksu vähenemine 10,7%, kusjuures november oli sarnane Laekvere valla omaga – mullu oli novembri laekumine erakordselt suur, tänavu aga sellest koguni 10,9% väiksem.

Napilt üle kümne protsendi on mullusega võrreldes tulumaksu vähem saanud ka Tapa vald.

Puudujääk miljonites

Ainuke omavalitsus Lääne-Virumaal, kus kõik üksteist kuud on tulumaksu mullusest vähem laekunud, on Väike-Maarja vald. Kokkuvõttes tähendab see eelmise aastaga võrreldes 9,2% vähem maksuraha. Sama suur on miinus ka Rakvere vallas.

Ülejäänud omavalitsustel jääb tulumaksu vähemlaekumine eelmise aastaga võrreldes 6,2 ja 8,5 protsendi vahele. Novembris laekus tulumaksu mullusest vähem lisaks Laekvere ja Väike-Maarja vallale ning Kunda linnale veel Rakke ja Rakvere vallas.

Kui aga arvestada absoluutsummasid, siis Laekvere vallas on tulumaksu saadud mullusest 290 000 krooni ja Rägavere vallas 320 000 krooni vähem. Väike-Maarjas ja Tamsalus on puudujääk 2,5 miljoni krooni kanti, Tapal 4,75 miljonit krooni ja Rakvere linnas 8,46 miljonit krooni.

Tulumaks

• Lääne-Virumaal on tänavu 11 kuuga laekunud tulumaksu 347,6 miljonit krooni.

• Seda on ligi 30 miljonit krooni ehk 8% vähem kui mullu sama ajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles