Maavalitsus keskendub tuuliku järelevalvele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulik. Foto on illustaratiivne.
Tuulik. Foto on illustaratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeval kohtusid maavalitsuses Tamsalu valla Pärtli kinnistu vaidlusaluse detailplaneeringu osapooled. Maavalitsus annab lähinädalate jooksul detailplaneeringule oma hinnangu.

Kohtumisel esitasid oma argumendid Tamsalu valla esindajana abivallavanem Riho Tell, detailplaneeringule vastu seisvate Assamalla ja Kullenga piirkonna kohalike esindaja Vello Ainsar koos Hille Ainsariga. Kohtumist kureerisid maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Mati Jõgi ning planeeringu spetsialist Jaan Kangur. Kohtumisel viibis ka maavanem Einar Vallbaum.

Mati Jõgi sõnul on planeeringuseaduse kohaselt maavanema pädevuses anda vaidlusalusele planeeringule enda hinnang. Kui hinnang on positiivne, siis saab Tamsalu vallavolikogu planeeringu vastuvõtmise üle lõplikult otsustada ning külaelanikel on võimalik oma vastuseisu väljendada kohtu poole pöördudes.

Kui aga kohalik omavalitsus soovib maavanema järelevalvet vaidlustada või ei ole nõus maavanema mõne seisukohaga, saab omavalitsus pöörduda siseministeeriumi poole.

Vaidlusaluseid teemasid oli mitu, põhjalikumalt arutati nii planeeringu vastuolulisust valla üldplaneeringuga kui ka tuuliku võimalikke keskkonnariske.

“Kui detailplaneering oleks algatatud pärast uue üldplaneeringu kehtestamist, oleks vastuolu ilmne ja me poleks tohtinudki Pärtli kinnistu detailplaneeringut algatada, sest praegu kehtiv üldplaneering ütleb, et ilma vastava teemaplaneeringute ei algatata ühegi tuulepargi detailplaneeringut,” tunnistas vastuolu abivallavanem Riho Tell. “Rakendussätetes on vastuolu ka lahendatud – varem algatatud detailplaneeringud menetletakse lõpuni nende lähteseisukohtadega, mis olid algatamise ajal kehtivad,” selgitas Tell.

Lisaks arutati kohalike elanike põhilisi detailplaneeringule vastuseisu põhjustavaid nõudmisi, milleks esmajoones on nõue suurendada poolekilomeetrist puhvertsooni kahe kilomeetrini. Praegu algatatud detailplaneering seda vahemaad aga ei võimalda.

Hille Ainsare sõnul vajaks antud planeering kindlasti ka keskkonnamõjude hindamist. Abivallavanema väitel see nõutav ei ole.

Maavalitsuse planeeringu spetsialist Jaan Kangur lubas esitatud dokumendid lähinädalate jooksul üle vaadata ning seejärel annab maavalitsus detailplaneeringule hinnangu. Eelkõige keskendub järelevalve protseduuriliste reeglite jälgimisele detailplaneeringu menetlemise käigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles