Juhtkiri: Esimene kohalik PÖFFi pääsuke

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF on tuntud ja hinnatud festival.
PÖFF on tuntud ja hinnatud festival. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

PÖFFi kui tuntud ja hinnatud festivali Rakverre jõudmine on märgilise tähendusega. Euroopa kultuuripealinnaks pürginud Rakvere jaoks on vajalik olla üks linnadest, kus saab üleriigiliste ettevõtmiste programme näha.

Esimest korda neljateistkümne PÖFFilinna sekka jõudmine on loodetavasti samm, millele lisab pikkust rahvusvaheline filmi ja muusikat ühendav eriprogramm.

Tagatubades arutletud PÖFFi B- või alternatiivfilmide alafestivali RAFFi korraldamise võimalused Rakveres sarnaselt Tartu tARTuFFi ja Haapsalu HÕFFiga vajaksid aga omavalitsuse ja kohalike ettevõtete toetust ning korraliku kino olemasolu. Rakvere teatrikino on aga esmaselt funktsioonilt ikkagi Rakvere teatri blackbox. Rakvere maakonnalinnana vajaks kindlasti mitme erineva suurusega saaliga kino. Teisalt on ses ainsas kinosaaliski publikut pahatihti üsna hõredalt.

Rakverel on kultuuri vallas võimsad plaanid. Pärdi kontserdimaja ja purikatusega laululava taoliste suurte kultuuriobjektide olemasolu eeldab mitmekülgset ja tummise kavaga kultuurikalendrit, ning kuna ainuüksi piletihinnad ei kataks ära selliste objektide majandamiskulusid, lisatuge riigilt ja omavalitsustelt.

Kireva kultuurielu kihamine on suuresti inimeste kätes. Oma tee Rakver­re võiks leida näiteks Jazzkaar kreisi­linna kuvandiga kooskõlas oleva psüh­hedeelse või doomjazz’i alafestivali vormis. Ent kui kontsertidel, festivalidel, etendustel või kinoseanssidel haigutab saalis tühjus, on keeruline siia uusi kultuurisündmusi tuua. Toojatel-tegijatel tuleb aga endale aru anda, et inimeste kultuurilised valikud sünnivad rahakoti, maitse-eelistuste ja uudishimu kolmnurgas ning targem on pakutav sellesse kolmikusse sobitada kui inimestele ükskõiksust nina alla hõõruda.

Eile alanud ja pühapäevani kestev Rakvere PÖFF on üks vastne võimalus. Hinnakem seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles