Lumetorm Monika tõi liikluskaose

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumevangi jäänud toimetati Viru-Nigula spordihoonesse, kus neile jagati nii patju ja tekke kui ka kuuma suppi ning võileibu.
Lumevangi jäänud toimetati Viru-Nigula spordihoonesse, kus neile jagati nii patju ja tekke kui ka kuuma suppi ning võileibu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eile ennelõunal alustas päästeteenistus Tallinna-Narva maanteel ulatuslikku liiklusummikusse jäänud inimeste evakueerimist Viru-Nigula spordihoonesse.


Neljapäeva õhtul Tallinna-Narva maanteel tekkinud liiklusum­mik ulatus eile hommikuks Viru-Nigula teeristist Rannuni. Kümmekond kilomeetrit pikas sõi­dukiterivis oli palju liinibusse.


Päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Denis Petrovi hinnangul jäi liiklusummikus sõidukitesse lõksu umbes 600 inimest.


Öö sõidukis


Ain, kes väiksema kaubikuga oli teel Tallinnast Jõhvi, ütles, et tööauto jäi Viru-Nigula risti lähedal lumme kinni eile õhtul. “Umbes kell üheksa olin Rakveres ja siis suundusin Jõhvi peale. Autosid seisis lumehanges tegelikult kogu teekonna vältel igal pool. Aga siin oli tee hädalisi täis. Imestasin algul, et ühtegi autot vastu ei tule. Pärast sain teada, et Tallinna-Narva maanteel seisab liiklus mõlemas suunas,” kirjeldas Ain, kel tuli öö nagu teistelgi veeta autos. Hommikul, kui tee Viru-Nigulasse lahti aeti, sai ta ise sinna sõita. Ain ütles eile lõuna paiku, et ootab olukorra normaliseerumist ning seda, et tee lahti lükatakse. “Tegelikult peaksin hakkama varsti tagasi sõitma, pojal on sünnipäev, aga mis teha,” sõnas mees.


Silvia ja Margit olid üleeile Palmses, kus peeti tööinspektsiooni aastalõpuseminari.


“Meil, Ida-Virumaa töötajatel, oli kasutada väike mikrobuss, aga juhtus nii, et see läks katki. Meist sõitis mööda Tallinna-Narva buss, meil nii hea meel, et juht vastutulelikult kõik peale võttis. Kuid ka liinibuss jäi üsna varsti seisma. Õhtul umbes kella kümnest ootasime, mis edasi saab. Vähemalt oli buss soe. Ka WC töötas. Ainuke paha asi, et vett ei olnud. Aga ega ei tea, võib-olla tuleb ka tänane öö kodust eemal veeta,” jutustas Silvia.

Kolm oma autoga Jõhvi teel olnud inimest rääkisid, et nemad olid seisnud ja oodanud edasipääsu umbes kella üheksast õhtul.


“Istusime autos ligi viisteist tundi järjest,” ütles keskealine mees. Tema hinnangul oli autorivi väga pikk ja rohkem oli veoautosid. Reisijad leidsid, et Viru-Nigulas võeti neid väga hästi vastu ning kohe pakuti ka kuuma suppi.


Mitmed bussireisijad leidsid, et tegelikult tulnuks alustada päästetöödega kohe neljapäeva õhtul. Narva-Jõesuusse suunduv buss oli lumevangis juba kella üheksast õhtul, aga kuni hommikuni ei saadud infot, millised on teeolud või millal üldse on lootust edasi pääseda.

Ida-Eesti päästekeskuse regiooni korrapidaja abi Toomas Vernik rääkis, et alguses evakueeriti inimesi Iisaku päästekomando roomikmasinaga Bandwagen. Kui päästeaktsiooni lisandusid kaitseväelased, siis toimetas roomikmasin liiklusummikusse jäänud inimesed Viru-Nigula ristini, kust kaitseväe sõidukid nad edasi spordihoonesse toimetasid.


Evakueerimine


Viru-Nigula spordihoonesse viidi esimesed evakueeritud kel­la kaheksa paiku hommikul. Esi­mestena päästeti kümmekond väikest last. Noorim evakueeritu oli kolmekuune.

Viru-Nigula abivallavanem Guido Reimer ütles, et inimestele peavarju pakkumisel ja nende toitlustamisel aitavad nii vallavalitsuse töötajad, kohalikud kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad kui lihtsalt vabatahtlikud.


“Pakume abivajajatele sooja ruumi, jagame tekke ja patju, mille tõime lasteaiast, ning juba hommikust peale võileibu, kohvi ja teed. Ka sooja suppi saab,” rääkis abivallavanem.

Evakueerijatele suppi jaganud Viru-Nigula vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Marit Laast ütles, et kuna ta ise kuulub naiskodukaitsjate ridadesse, siis on enesestmõistetav, et sellistes olukordades tuleb välja tulla. “Oleme toitlustamise alal vastava väljaõppe saanud,” lisas Laast.

Marit Laast ja samuti toitu jaganud vabatahtlik Janely Tauer rääkisid, et inimesed on isegi üllatavalt rahumeelsed ja leplikud. “Praegu on tunne nagu algaks varsti spordiüritus ja inimesed tulid lihtsalt siia. Mõni on pisikeste lastega, aga viskavad veel oma olukorra üle nalja,” kõneles Marit Laast.


Naised ütlesid, et on arvestatud võimalusega, et inimesed vajavad ka öömaja. Lisaks spordihoonele oli kavandatud, et evakueerituid saab paigutada  rahvamajja ja Viru-Nigula Hariduse Seltsi ruumidesse.


Viru-Nigula vallavanema Ervins Veitsursi sõnul oli eile pärastlõunal kella neljaks evakueeritud üle 170 inimese. Enamik neist leidis peavarju spordihoones. Väikeste lastega pered paigutati rahvamajas tegutsevasse lasteaeda, kohaliku seltsimaja ruumid jäid reservi.

Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Eve Ojala ütles eile kell 18.30, et liiklusummikust saadi osa autosid Tallinna suunal liikuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles