Monika eest makstakse eurodes

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist tormi nagu nädalavahetusel, ei ole Virumaal kogetud aastaid. Erakordsetes oludes töötanud inimeste ja tehnika võimed pandi proovile.
Sellist tormi nagu nädalavahetusel, ei ole Virumaal kogetud aastaid. Erakordsetes oludes töötanud inimeste ja tehnika võimed pandi proovile. Foto: Arvet Mägi

Lääne-Virumaal jõuti esmaspäevaks lumega võitluses kõik põhiteed ja enamik külasid ühendavaid teid lahti lükata ning nüüd tegeletakse teede laiendamisega. Tehtud tööd tasutakse enamasti järgmise aasta eelarvest.

Esmaspäeval olid veel üksikud ma­japidamised lumevangis. Mit­mel omavalitsusel tuli lepin­gupartneritele lisaks tellida era­firmadest juurde tugevamaid ma­sinaid, mis lumekogustega toime tulid.

Näiteks Rakvere vallavanema Aivar Aruja sõnul telliti appi kaks linttraktorit, Sõmeru val­lavanem Peep Vassiljev aga kiitis vallaga seotud firmasid, kes oma tehnikaga tööle asusid.

“Meie lepin­gu­part­nerite tehnika jäi nõr­gaks, kuid suur tänu Stora En­so Ees­tile, Rak­toomile, Kunda Nordicule, PTÜ-le ja mitmele ettevõtjale, kes appi tulid,” edastas Peep Vassiljev abilistele tänu.

Vallavanema telefon oli avatud eriolukordade tarbeks.

“Tahaks inimestele südamele panna, et nad öösiti ei helistaks, kui ei ole tegu just eriolukorraga. Näiteks helistati öösel kell 3.30, et küsida, kas hommikul on Ubja tee lahti,” märkis Vassiljev.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et maakonnakeskusest on lund veetud juba kolm ööd ning lumevedu sel nädalal jätkub.

“Masinaid on piisavalt, rohkem vajadust on koppade kui lükkajate järele, probleem on tööjõus, sest tehakse tööd võimete piiril. Müts maha, need mehed on mõnes mõttes kangelased,” rääkis Suurkaev.

Vihula abivallavanem Urmas Osila nentis, et nende vallas olid tormiga seoses suhteliselt rasked teeolud Vihula piirkonnas, ja seda just riigiteedel. “Ilmselt olukorra pärast Padaorus oli see piirkond alateenindatud,” sõnas Osila.

Ka Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm ütles, et lumetõrjetöid tehti inimvõimete piiril. “Väljas oli kuusteist sahka. Masinad ei pidanud ekstreemsetele tingimustele vastu ja aeg-ajalt tuli neid remontida,” rääkis vallavanem.

Laekvere vallavanema Aarne Laasi hinnangul võib praegu vallas olla veel viis protsenti inimestest selles mõttes lumevangis, et kinni on osa taludeni-majadeni viivaid teid ning masinaga ei saa seal liikuda.

Laasi sõnul on arusaadav, et inimesed ei suuda paarisaja- või ka sajameetriseid lõike ise lahti kaevata ning vald aitab neid selles ega esita töö eest arvet. Küll aga tuleb tööd ette võtta tähtsuse järjekorras.

Enamik omavalitsusi korraldab lumetõrjet järgmise aasta eelarvest ja omavalitsusjuhid loodavad riigilt tuge, sest peaminister Andrus Ansip lubas eelmisel nädalal, et seekord kohalikke omavalitsusi hätta ei jäeta.

Näiteks Rakvere linnas läheb Monika tagajärgede tõrjumine linnale maksma hinnanguliselt 700 000 krooni, millest 300 000 krooni on juba neljapäevast esmaspäevani tehtud töödele kulutatud. Rakvere vallas läheb Monikast tingitud lumekoristus maksma umbes
200 000 krooni, Kadrina vallas suurusjärgus 300 000 krooni, Sõmeru vallas hinnanguliselt miljon krooni.

Väikevallas Rägaveres aga näiteks hinnatakse lumetormikulusid suurusjärgus 50 000-100 000 krooni.

Vinni vallas on lumekoristuseks kulunud vallavanem Toomas Väinaste hinnangul juba umbes miljon krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles