Milline on aasta 2010 isikutegu?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Meelis Meilbaum/Montaaž

ANNA OMA HÄÄL JUURESOLEVAS GALLUPIS!


Vello Väinsalu – endise Merehotelli lammutamine Võsul

Ettevõtja Vello Väinsalu panustas Vihula vallavolikogu esimehena kohalikku ellu suure summa, kui lasi lammutada kohaliku mahajäetuse sümboli – Võsu endise Merehotelli, mis aastaid tühjalt seisnuna kujutas möödujaile ohtu ja riivas pilku. Koos selle tondilossi kadumisega täheldati Võsul elu edenemist.


Urve Tinnuri - luulekogu “Valge lillepood” avaldamine

Luuletaja ja ajakirjanik Urve Tinnuri andis 2010. aastal välja mitu raamatut, nende hulgas ka armastusluulet sisaldava luulekogu “Valge lillepood”, mis võlub tundliku poeedikeelega.

Jaanus Lekk - filmi “Õnnelikud inimesed” tegemine

Rakvere reaalgümnaasiumi videostuudio õpetaja Jaanus Lekk tegi tunniajase filmi meie hulgast lahkunud Kundast pärit kirjaniku Katrin Reimuse novellide põhjal. Filmis on kasutatud Rakvere teatri näitlejaid ja teisi kohalikke inimesi, teos on filmitud Rakveres. Kõik filmi tegijad osalesid selles vabatahtlikult ja tasuta. Filmi jagati maakonna raamatukogudele ja koolidele tasuta.

Eino Puhilas – eluloolise raamatu “Määramata ajaks Siberisse” kirjutamine

Eakas autor on kirjutanud raamatu oma lapsepõlvest ja noorusajast, pere küüditamisest Siberisse, ellujäämisest. Sündinud on ta Leningradi lähistel, rahvuselt soomlane, seega üks suure Venemaa põlatud rahva poegadest. Koduküla jäi blokaadirõngasse ja kõik mittevenelik saadeti sealt põrguteele. See on haaravalt kirjutatud uskumatu lugu inimese elutahtest, mis meile tänapäeval õpetab oma “rasket elu” hoopis teise pilguga vaatama. Kunagi ei ole liiga palju meenutada noortele taas küüditamist, sõjakoledusi, tublisid eesti inimesi, sest ajal on komme valu unustada.

Pille-Riin Purje – raamatu “Johannese passioon. Rakvere teatri lavastuse vaatlus” kokkupanek

Teatrikriitiku ja Raadioteatri toimetaja Pille-Riin Purje lavastusmonograafia käsitleb Rakvere teatri lavastuse “Johannese passioon” lavaelu prooviperioodist alates ja kogu mänguaja vältel. Kriitik on vaadanud lavastust 34 korda, vestelnud korduvalt lavastaja ja osatäitjatega, teinud igast vaatamisest märkmeid, mille esitab raamatus vaatleja päeviku vormis. Raamat sisaldab ka lavastuse kohta ajakirjanduses ilmunud artikleid ning lavastuse täisteksti. “Johannese passioon” on Üllar Saaremäe lavastus, mis põimib kokku kolme Juhani – Liivi, Smuuli ja Viidingu – luule.

Andrei Lobanov – Viru-Nigula kiriku vitraažakna “Kristuse taevaminemine” loomine

Viru-Nigula iidse kiriku altari kohal kõrgub taas kaunis vitraažaken – värvidepillerkaar päikeses, kunstiteos. Sõjas kannatada saanud kirikut on kogudus juba aastakümneid tasapisi taastanud. Kõigepealt seinad, siis tornikiiver ja katus. Nüüd jõudis järg altariaknani. Vitraaži taastamine on sümboolse tähendusega nii kogudusele kui tervele kogukonnale, süvendab lootust asjade paranemisse. Vitraaž on kaunis kunstiteos, mis muudab kiriku ka turismiobjektina ihaldusväärsemaks.

Aadu Kana ja Toomas Kään – tsemenditootmise ajalugu käsitleva raamatu koostamine

AS Kunda Nordic Tsement esitles tsemendi tootmise 140. aastapäevale pühendatud konverentsil raamatut “Kunda tsement – 140”. See on esimene Eesti tsemenditootmise ajalugu läbi 140 aasta käsitlev raamat. Raamatu kaks esimest osa on endiste Kunda tsemendimuuseumi töötajate poolt kirjutatud ajaloolised ülevaated, raamatu 3. osa on ajakirjanik Paavo Kangur lahendanud veidi teises võtmes. Raamatu koostasid Aadu Kana ja Toomas Kään. Raamatu kolm osa kirjutasid Uno Trumm (aastad 1870-1920), Tiiu Raju (1920-1986) ja Paavo Kangur (1987-2010).

Urmas Lindlo – koolisöökla kokkade vabariikliku konkursi võitmine

Restoranikoka kvalifikatsiooniga Sõmeru koolisöökla juhataja Urmas Lindlo on viinud Sõmeru koolitoitlustamise täiesti uuele tasemele. Võtmesõnadeks on tervislik ja mitmekesine toit ning õigete toitumisharjumuste kujundamine. Aastane töö on kandnud juba vilja ning Sõmeru õpilased on harjunud nii tervisliku porgandi kui ka kaalikaga erinevates variatsioonides. Tallinnas peetud toidumessil FoodFest raames korraldatud konkursil “Parim koolisöökla” saavutati võit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles