Juhtkiri: Kas lumeraha toob saha?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus.Foto on illustreeriv.
Lumekoristus.Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Valitsus eraldas omavalitsustele kok­ku 15 miljonit krooni lisaraha lumega võitlemiseks.

Reservfond tehti sel­le sammuga peaaegu tühjaks. Valitsus reageeris kiiresti ja võimaluste pii­res, rahaeralduse aluseks võeti kohalike omavalitsus­te teede pikkus ja linna-valla teedehoolduse koefitsient. Padaoru ja tei­si taolisi erijuhtumeid käsitletakse veel eraldi.


Lääne-Viru maakonna viieteistkümnele omavalitusele eraldas valitsus kokku
1 177 700 krooni. Suuremad, 100 000 krooni ületavad tükid sellest saavad endale Rakvere linn, Vinni vald, Tapa vald ja Väike-Maarja vald. Väikseima, 24 400kroonise eraldisega peab leppima Rägavere vald.


Vinni vallavanema Too­mas Väinaste sõnul on paljud inimesed pärast valitsu­se poolt raha eraldamist ar­vamusel, et nüüd on valdade lumetõrje probleemid murtud. Aga summa ei ole kind­lasti piisav, ühe valla jaoks tähendab saadud raha ühe-kahe päeva kulusid, kui sedagi. Monika põhjustatud lisakulude tegelikust ulatusest annab pildi ka see, et ainuüksi Tallinna linn esitas valitsusele taotluse 25 miljoni lisakrooni saamiseks, kuid sai õige pisut üle pooleteise miljoni krooni.


Eraldatud rahasummad on küll omavalitsustele abiks, aga enamikul neist jääb sellest väheks. Osa raha eraldavad omavalitsused järgmise aasta eelarvest lootuses, et ehk tuleb järgmine aasta lumevaesem.

Kõikidele linnadele-valdadele mõõtis valitsus ühe lauaga, arvestamata jäeti taevast alla sadanud lume hulk, mis oli suurim Viru-, Harju-, Järva- ja Raplamaal. Lõuna-Eestis mingist lumeuputusest rääkida ju ei saa.
Kitsas on rahaga igal pool, nii omavalitsustel kui ka valitsusel, aga kindlasti oleks saanud sedagi piskut pisutki õiglasemalt jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles