Jõulupuuni jõudmist raskendab paks lumi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et kuuske oleks mugav koju viia, lükati see läbi võru ja pakiti võrku.
Et kuuske oleks mugav koju viia, lükati see läbi võru ja pakiti võrku. Foto: Meelis Meilbaum

Paksu lume tõttu, mis raskendab kuuskedeni jõudmist, on jõulupuude hind sellel aastal tõusnud. Mõnes kohas on igahaljad puud sootuks otsas ja juurde neid enam ei tooda. Päris kuusepõud siiski ei valitse.

Inimeste huvipuuduse üle kuus­kede ostmise vastu kaupmehed ei kurda. Näiteks Nurga Aiakes­kus hakkas puid müüma juba nä­dal tagasi, üleeile lõunaks oli neil pakkuda veel kõigest kolm kuus­ke, sest ülejäänud olid oma­niku leidnud vaid kolme-nel­ja päevaga.

Nurga Aiakeskuse klienditee­nindaja Riina Mitt selgitas, et jõu­lupuude müü­gile paneb sel aastal piiran­gu paks lumikate, mistõttu ei pää­se metsa kuus­kedele järe­le. Seepärast po­legi Nurga Aiakeskusesse kuus­ki juurde tulemas.

Lumi üle põlve

Tohutu lume tõttu on puude hinnad mulluste hindadega võr­reldes ka kõrgemad. Kui varasemalt on Nurga Aiakeskus Mi­ti sõnul müünud 300-400 kuus­ke, siis tänavu tuli piirduda ainult kolmandikuga sellest, kuigi loodeti klientidele enam-vähem sama palju kuuski pakkuda. Jõulupuud käiakse küsimas kogu aeg, oleks ainult anda. “Et harilikku metsakuuske ei ole enam saada, võetakse plas­tist kunstkuuski,” ütles Mitt.

Kroonikeskuse parklas kuus­ki müünud Kristo alustas kauplemist eelmise nädala reedel, kõige enam kuuski osteti laupäeval. “Müük on läinud hästi, ainult kuuski on metsast raske kät­te saada, sest lumi on rohkem kui põlvini, seepärast on hind ka kõrgem,” tõi Kristo välja sama asjaolu. Kaupmehe sõnul on inimesed seni eelistanud pooleteise- kuni kahemeetriseid kuuski. Kroonikeskuse park­last saab jõulupuud osta 24. detsembrini.

Põhjakeskuse ees laupäeval müü­gipunkti üles seadnud osaühingu Ariston klienditeeninda­jal Janekil oli pakkuda lisaks ha­rilikule kuusele veel kaukaasia nulgu ja hõbekuuske, kuid peamiselt ee­lis­tatakse hari­likku kuus­ke.

“Ühel ostjal oli soov, et jõu­lupuu pikkus peab olema alla 80 sen­ti­meetri, et ha­ri­likku kuuske nii väikest ei olnud, siis võeti nulg,” kõneles Janek.

Kes jõulupuu nimel natuke roh­kem vaeva on nõus nägema, neile pakub Riigimetsa Ma­jan­damise Keskus jälle võimalust kuusk riigimetsast tuua.

RMK Oandu looduskeskuse juhi Tiina Neljandiku sõnul on huvi retkede vastu möödunud aastastega võrreldes ehk natuke väiksem. Põhjust tasub Neljandiku arvates otsida aga sellest, et inimesed on riigimetsast kuuse toomise süsteemi endale selgeks saanud ja julgevad minna iseseisvalt riigimetsast kuuske võtma.

Puu kellelegi rõõmuks

Need, kes kuuseretkele tule­vad, on teinud sellest sageli pereürituse. “Alati ei ole tingimata lapsed kaasas, vahel on näiteks noorem või vanem paar koos tulnud,” kõneles Neljandik ja lisas, et ega need metsakuused nii korrapärased ei ole kui kasvanduses sirgunud - nad on ikkagi metsas kasvanud, ühelt küljelt tuleb rohkem valgust, teiselt vähem.

Samas leidis retkejuht, et ta­va­liselt ei pan­da kuuske ju keset tuba, enamasti siiski kuhugi seina äär­de, ja puud ongi parem paigutada, kui ühes küljes on natuke vähem oksi.

“Need on kuused, millel kas­vu­ruumi nagunii ei ole ja võetakse maha, aga nüüd saab ta kellelegi jõulude ajal rõõmu valmistada,” märkis Neljandik. RMK viimased kuuseretked toimuvad 23. detsembril.

Jõulukuuski oli müügil ka Bauhofis, k-Rautas ja Posti tänaval.

Hinnad

• Müügikohtades algasid jõulupuude hinnad 95 kroonist.
• Riigimetsast toodav kuni meetrine kuusepuu maksab 50 krooni, 1- kuni 2meetrine kuusepuu 150 krooni ja 2- kuni 3meetrine kuusepuu 200 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles