Jänesed hävitavad Krooni talu õunaistandust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Kroon koos kass Pepe ja koer Joosepiga Krooni talu õunaistanduses, kus haavikuemandad käivad pidusööke pidamas.
Uno Kroon koos kass Pepe ja koer Joosepiga Krooni talu õunaistanduses, kus haavikuemandad käivad pidusööke pidamas. Foto: Arvet Mägi

Õunapuude kasvatajad on sel lumerohkel talvel kimpus jänestega, kes nende istandusi hävitama kipuvad. Tamsalu vallas Kullenga külas asuva Krooni talu õunaistanduses ulatub lumekiht piirdeaia ülemise servani ja jänesed peavad aias pidusööke.

Kullengal 40 hektari suuruses Krooni talus alustati maheõunakasvatusega kuus aastat tagasi ja praegu sirgub seal pooleteisel hektaril üle kuuesaja õunapuu.

Tänavune sügis tõotas talule esimest suuremat õunasaaki, kuid augustitormid kiskusid puudelt poolvalmis ubinad. Talunik Uno Kroon rääkis, et nüüd on lood õunaistanduse tulevikule mõeldes veelgi kurvemad, sest jäneste hävitustöö talu õunapuude kallal viimastel nädalatel teeb väga murelikuks.

Kuigi talu õunaistanduse ümber on ehitatud 1,2 meetri kõrgune aed, ei ole tänavust paksu lumikatet arvestades sellest abi. “Hanged ulatuvad aia ülemise servani ja haavikuemandatel pole raske käia istanduses õunapuukoort näksimas,” rääkis Uno Kroon.

Ta selgitas, et traataiaga on piiratud kolme hektari suurune ala, sest õunaistandust plaanitakse laiendada, ja sellisel territooriumil aiaäärse ala puhastamine lumest käib talunikule üle jõu. Oma rüüsteretki sooritavad jänesed nii päise päeva ajal kui öötundidel. “Kuid ühel südapäeval nägin korraga koguni nelja jänest aias õunapuudelt koort närimas,” ütles Uno Kroon.

Taluniku arvates on jänesed üpris jultunud, sest on tabanud ära, et nii paksus lumes ei kujuta talu koerad neile tõsist ohtu. Inimestest rääkimata. “Naine juhtus aknast nägema, kui jänesed istanduses puukoort näksisid. Ta pidi tegema õige valju häält, et ulukeid lahkuma sundida,” kõneles talunik.

Uno Krooni sõnul on jänesed pimeduse saabudes platsis ja nende pidusööming kestab siis segamatult ilmselt tunde. Talunik on nõutu, sest jahimees ta pole ja loomi püssipaukudega ei hirmuta. “Ja vaevalt sellestki toitu ihkavate jäneste hirmutamiseks abi on,” lisas Kroon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles