Juhtkiri: Nimi ei riku tänavat

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kadrinas käib juba pikemat aega kentsakavõitu võitlus – kohalik prominentne saunaklubi taotleb tänavajupile Sauna nime, aga vallavolikogu liikmed puksivad jäärapäiselt vastu. Sotsiaalmeedias käib kirglik andmine eemalt tühises, kuid kohapeal eluliselt tähtsas küsimuses.

Asja on lausa poliitiliseks aetud, poliitikuid ongi saunaklubis igat masti, kuigi leiliruumis peaksid ju iseenesest kõik võrdsed olema … Näiteks.

Kuigi Rakvere haiglaga pole kaugeltki asjad korras, on selle direktor Ain Suurkaev ühiskondlikus korras saunasaaga keskmes. Saunajutud räägivad, et Suurkaevu vallavolikogu esimeheks olemise ajal valitses valda kohalik saunaklubi. Tähtsamad otsused tehti õlleuimas leili visates. Nüüd aga ei saa sellist pisiasja nagu tänava nimi läbi surutud.

Olgu illustratsiooniks sellest kirgede tormist vaid üks arvamus Facebookist: “Mul tekkis küsimus, et kui Sauna tänava loomine läbi läheb, kas siis edaspidi on meil ka muudel organisatsioonidel võimalik omanimeline tänav saada. Näiteks Apteegi tänav, Õmbleja tänav, Meie Poe tänav, Neeruti Seltsi tänav jne.”

Ega siis Kadrina pole ainus koht maamunal, kus tänava nime üle jauratakse. Kes ei mäletaks Tartu juhtumit, kui uhkete häärberite elanikud ei suutnud alla neelata, et nende kodutänava nimeks on Madruse, samal ajal kui naabrid elavad Lootsi ja Kapteni tänavas.

Kui Rakvere linnavolikogu algatas paar aastat tagasi Linnuriigis tänava nime muutmise, mille käigus taheti Värvu põigi majadele anda Kulli tänava aadress, leidsid mõned Kulli tänava elanikud, et muuta tuleks hoopis nende uulitsa nime, sest soome keeles on see ropp.

Ka ei olnud elanikud rahul siis, kui seadusest tulenevalt pidi Rakvere linn ümber nimetama Õli tänava raudteest põhja poole jääva lõigu.

Mõned Rakvere inimesed on olnud rahulolematud Nortsu tee nimega – miks küll selline kummaline nimi ja kust see on tulnud?

Rakvere ajaloo tundja Odette Kirss on selgitanud, et nimi tuleb saksakeelsest sõnast Nord, mis tähendab põhja. Nortsu tee viibki Rakverest põhja poole. Ei ole sel nartsuga ­mingit pistmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles