Iga mööduv aasta toob järjest vähem abiellujaid

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal vahetas sõrmuseid 165 paari. Nii vähe abiellujaid ei ole viimase kolmekümne aasta jooksul olnud.
2010. aastal vahetas sõrmuseid 165 paari. Nii vähe abiellujaid ei ole viimase kolmekümne aasta jooksul olnud. Foto: Taavi Kübar/Postimees

Kuigi möödunud aasta tõi 165 paarile ilusa pulmapäeva, on see viimase kolmekümne aasta madalaim abiellujate arv.


Möödunud aastal sõlmiti Lääne-Virumaal 165 abielu, millest 156 abielu registreeriti Lääne-Viru maavalitsuses ja kaks abielu sõlmisid notarid.


Maakonna vaimulikud sõlmisid kokku seitse abielu. Vaimulik Meelis-Lauri Erikson ühe, Gunnar Kotiesen kaks, Tarmo Linnas ühe ja Tauno Toompuu kolm abielu.


“Arv 165 on kahjuks viimase kolmekümne aasta madalaim abiellujate arv. Kui 2004-2007 abiellujate arv iga aastaga järk-järgult tõusis, siis juba 2008. aastal tuli langus 39 paari võrra,” nentis Lääne-Viru maavalitsuse perekonnaseisuametnik Terje Pärnasalu.


Abielu registreerimiste arv jätkas vähenemist ka järgmistel aastatel: 2009. aastal langes abiellujate arv veel 37 paari võrra ja 2010. aastal omakorda 21 paari võrra.


Põhjusi, miks abiellujaid aasta-aastalt vähemaks jääb, võib Pärnasalu sõnul vaid oletada.
Ühe võimaliku variandina pakkus perekonnaseisuametnik abiellumisealise elanikkonna lahkumist – paljud noored on maakonnast ja Eestist ära läinud.


Samas on paare, kes koos abielu registreerimisega tahaks teha peo, kuid selleks napib raha ja abiellumine lükkub edasi.


Abielu kasuks otsustasid aga Järvamaal elavad Elen ja Margus Pent, kes registreerisid oma kooselu möödunud aasta 18. detsembril Lääne-Viru maavalitsuses.


Elen Pendi sõnul olid nad Margusega abiellumisest korduvalt rääkinud, kuid ei olnud selleni jõudnud.
Ühel päeval, kui naine parasjagu poes oli, sai ta oma elukaaslaselt Marguselt elu esimese sõnumi, mis sisaldas abieluettepanekut.


“Mis ma muud oskasin öelda, kui “jah”,” lausus Elen Pent, kes mõistis kaaslase katsumust, sest omavahel sõnumeid nad ei saada, pigem ikka vesteldakse silmast silma. Seetõttu oli omapärasel viisil edastatud ettepanek veel üllatavam ja ootamatu.


Et kõik nii ootamatult ja spontaanselt juhtus, seadustasid Elen ja Margus Pent oma kooselu 18. detsembril, kuigi Eleni esialgne soov oli saada pulmakuupäevaks 22. detsember, sest see number on tema jaoks teatud määral maagiline: näiteks on naine sündinud kell 22.


2010. aastal lahutas Lääne-Viru maavalitsuses oma abielu 87 paari.
Lahutuste arv on viimastel aastatel Terje Pärnasalu kinnitusel jäänud stabiilsele tasemele – aastas lahutab oma abielu keskeltläbi sada paari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles