Utria dessandi lõppvaatus tuleb Sinimägedes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu tuleb võistlejatel hakkama saada suuremas lumeuputuses kui mullu.
Tänavu tuleb võistlejatel hakkama saada suuremas lumeuputuses kui mullu. Foto: Vaivara vallavalitsus

Nädalavahetusel toimub Ida-Virumaal kolmeteistkümnendat korda sõjalis-sportlik võistlus Utria dessant, millest võtab osa 23 võistkonda.

Sellel nädalavahetusel peetavast sõjalis-sportlikust võistlusest Utria dessant võtab osa 23 võistkonda. Laupäevane finiš Sinimägedes, Pargimäe jalamil on avatud ka pealtvaatajatele.

Vaivara vallamaja parklas demonstreerib kaitseliit relvi ja varustust, samuti on väljas kaitseliidu vanaautode klubi oma uunikumidega ja pakutakse sõdurisuppi. Esimest võistkonda võib finišijoonele oodata alates kella kümnest.

Ideid jätkub

Seekordne Utria dessant saab alguse 7. jaanuaril kaks tundi pärast südaööd, kui võistlejad stardivad Sakalt, võistluste lõpppunkt asub Sinimägedes.

“Finiši toomisega Sinimäe alevikku loodame militaarvõistlust propageerida ka n-ö tavakodanike hulgas,” selgitas Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid, kelle sõnul on laupäeval vallamaja juures toimuvale kaitseliidu tehnika näitusele ja sõdurisupile oodatud kõik huvilised. Vaivara Sinimägede muuseum on avatud mõlemal võistluspäeval.

Selleaastase võistluse marsruut, mis algab Sakalt ning liigub läbi Kohtla-Järve, Jõhvi ja Tammiku kaevanduse ning läbi Sõtke jõe oru Sinimäele, on kavandatud koos kontrollpunktide ja tegevusega. Viimases on traditsioonilised esmaabiülesanded: laskmine, kaardi tundmine, takistuste ja miinivälja ületamine.

“Kontrollpunkte on veel, aga nende sisu, nagu ka täpset marsruuti, me võistluse huvides välja rääkida ei saa,” ütles võistluse korraldaja, Erna Seltsi president Meelis Rätsep, kelle sõnul võistlejad siiski linnatänavatele ei jõua, küll liiguvad nad linnade lähistel.

Rätsepa kinnitusel on, nagu varasematelgi aastatel, tänavugi lisaülesandeid, mis jäävad võistlejatele üllatuseks. Ideede puudust Utria ja Erna korraldajad ei karda - tegevusvaldkond on selleks liiga suur ja mõtteid, mida teha, palju ning senimaani, kui Erna Seltsi toetavad partneritena Vaivara vald, kaitseliit ja Viru jalaväepataljon, korraldatakse seda edasi.

Külalised Soomest

Seekordsest jõukatsumisest võtavad Eesti võistkondade kõrval osa ka välisvõistlejad Soomest, ainus naiskond tuleb Saaremaa naiskodukaitsest. Võistluste osavõtulimiidi täitumise tõttu jäi mõni võistkond “pikale pingile”.

Militaarvõistluse kavva kuuluv pärgade asetamise tseremoo­nia toimub Utria dessandi mälestuskivi juures laupäeval kell 15 ja kell 16 autasustatakse Sinimäe koolis võistluse võitjaid.

Möödunud aastal võitis Utria dessandi Kirde kaitseringkonna võistkond kaitseliidu Järva maleva I võistkonna ja kaitseliidu Harju maleva II võistkonna ees. Kaheteistkümnest startinud võistkonnast jõudis finišisse üksteist.

Esimest korda korraldasid Utria dessandi MTÜ Erna Selts koostöös Vaivara vallaga 1999. aastal, mil esikoha saavutas Viru üksik-jalaväepataljoni teine võistkond.

Dessant

• Võistlus Utria dessant meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa.
• Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles