Maakonna loomulik iive jäi negatiivseks

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi “Väge täis” ja mehiseid tegusid tegevas Lääne-Viru maakonnakeskuses Rakveres jäi sündide arv elust lahkunute omale möödunud aastal alla.
Isegi “Väge täis” ja mehiseid tegusid tegevas Lääne-Viru maakonnakeskuses Rakveres jäi sündide arv elust lahkunute omale möödunud aastal alla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuigi Eestis üldiselt ületas sündimus eelmise aasta lõpus 20 aasta järel esimest korda suremuse, on Lääne-Viru maakonna loomulik iive jätkuvalt negatiivne.


Lääne-Virumaa lõpetas 2010. aasta negatiivse loomuliku iibega. Lääne-Viru maavalitsuse andmeil sündis maakonnas mullu 661 last ja suri 777 inimest.


15 omavalitsusest oli positiivne loomulik iive vaid Kadrina ja Sõmeru vallas – neist esimeses registreeriti 61 sündi ja 51 surma, teises 43 sündi ja 41 surma. Väike-Maarja vallas oli nii sünde kui ka surmasid täpselt 54.


Tõstis toetust esimesena


Kadrina vallavanem Aivar Lankei ütles, et kuigi neil on olnud ka aastaid, mil iive on jäänud negatiivseks, on see üldjuhul ikka positiivne püsinud.

Üheks põhjuseks pidas Lankei seda, et Kadrina vald oli Lääne-Viru omavalitsustest esimene, kes neli aastat tagasi sünnitoetust tõstis, mille järel inimesed valla elanike registrisse tulid. Ka ei seatud toetuse taotlejatele mingeid lisatingimusi. Praegu maksab Kadrina vald sünnitoetust 255,65 eurot (4000 krooni).


Kõikides ülejäänud omavalitsustes jäi loomulik iive negatiivseks: Haljala vallas registreeriti 24 sündi ja 34 surma (loomulik iive -10), Kunda linnas 39 sündi ja 53 surma (-14), Laekvere vallas 12 sündi ja 24 surma (-12), Rakke vallas 15 sündi ja 30 surma (-15), Rakvere vallas 23 sündi ja 26 surma (-3), Rakvere linnas 184 sündi ja 192 surma (-8), Rägavere vallas 14 sündi ja 19 surma (-5), Tapa vallas 87 sündi ja 101 surma (-14), Vihula vallas 6 sündi ja 18 surma (-12), Vinni vallas 57 sündi ja 66 surma (-9) ning Viru-Nigula vallas 16 sündi ja 24 surma (-8).


Lasteaiakoht olemas


Kõige suurem negatiivne iive oli Tamsalu vallas, kus registreeriti 27 sündi ja 44 surma (iive -17).
Tamsalu vallavanemat Toomas Uudebergi sellised numbrid ei rõõmustanud, kuid ta tunnistas, et sündimus vallas on langenud 2006. aasta tasemele.

Elanikkonna suurendamise toetamiseks tõstis Tamsalu vald sarnaselt Kadrinaga neli aastat tagasi sünnitoetuse 4000 kroonile.


Eesti sündimus ületas eelmise aasta lõpus 20 aasta järel esimest korda suremuse ja iive pööras taas kasvule, mille taga on TLÜ Eesti demograafia instituudi juhtivteaduri Allan Puuri sõnul suremuse vähenemine, kirjutab Postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles