Talunik tegi vineersahtlist endale toekad räätsad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peedu Vipper tatsab räätsadega oma talumaadel, kus enam kui pool meetrit paks lumikate.
Peedu Vipper tatsab räätsadega oma talumaadel, kus enam kui pool meetrit paks lumikate. Foto: Arvet Mägi

Porkuni lähistel asuva Rästikmäe talu peremehe Peedu Vipperi pani tänavuse talve lumeuputus räätsasid meisterdama, et saaks taas liikuda oma kodutalu maadel sinna, kuhu vajalik või hing igatseb.

Peedu Vipper rääkis, et lumeräätsasid meisterdama ajendas teda jõulupühade-eelne kimbatusse sattumine oma talumetsas. “Läksin pühade eel talumetsa jõulukuuske otsima. Lumi ulatus vööni, aga arvasin, et mis see ikka mehele teeb ja pean kuuseotsimise rännaku vapralt vastu,” rääkis Vipper.

Jõulukuusk sai toodud, aga Peedu Vipperi umbes poole kilomeetri pikkune retk paksus lumes vältas tubli tunni. “Tuppa sooja jõudes otsustasin, et lumes liikumiseks meisterdan endale räätsad,” kõneles Vipper. Ta lisas, et need pole päris kaugete esivanemate lumes liikumise abivahendi sarnased.

Olude sunnil

“Kasutasin räätsade meisterdamiseks painutatud vineerist sahtlit. Vana ja kasutuseta seisnud sahtel oli oskajate inimeste tehtud, painutatud vineer tugev ja vastupidav,” rääkis Vipper.

Esmalt lõikas Vipper vineerist välja liikumiseks sobiva kujuga pinnad.

“Tõmbneeti­dega kinnitasin neile  nahast ja auto sisekummist valmistatud saapasidemed. Lihvisin räätsade disaini ja vana lauasahtel sai uuel kujul vajalikuks tarbeesemeks,” kõneles taluperemees ja lisas, et taas on tal võimalik liikuda lummemattunud talumaadel ja teha ka talviseid metsatöid.

Vipperi sõnul oli räätsasid meisterdades lisaks tegemisrõõmule oluline ka materiaalne kokkuhoid, sest poes maksavad räätsad sadu kroone.

Ettevõtja Riho Kivila, kelle kodutalu asub Uudekülas, rääkis, et praegustes lumeoludes on maainimesele räätsad hädavajalik liikumisvahend. USAs valmistatud metallist nagadega räätsad maksid 2500 krooni ja nendega saab liikuda isegi mäestikutingimustes. Ettevõtja selgitas, et kauplustes on müügil ka märksa odavamaid mudeleid, kuid tema eelistas kvaliteeti.

Pärnumaal saab õppida räätsade valmistamist

Pärnumaal Audru vallas asuvas Pihlaka talus saavad sellel talvel kõik huvilised õppida looduslikust materjalist valmistama räätsasid, mis ei lase inimesel vööni lumme vajuda. Umbes tunniga saab osav meisterdaja endale korralikud räätsad ja võib kohe suunduda  oma kätetööd proovima.

“Meie õpetame oma külalisi räätsasid valmistama plastiku asemel looduslikust materjalist – pajuokstest ja heinapakinöörist, mis läheb niimoodi taaskasutusse. See on eelkõige keskkonnasõbralik, aga ka suhteliselt odav ja käepärane hiljem kodus järeletegemiseks,” tutvustas Pirs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles