Juhtkiri: Hinnasolgutus bensiinipaagis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus. Foto: Mihkel Maripuu

Kroonilt eurole üleminek on andnud palju manipuleerimisvõimalusi. Eeskätt tehakse seda hindadega, kuid nagu kõik hästi teavad, on kohal ka valerahategijad.


Hindade ümardamine ülespoole käib täiel rindel ning sinisel kleepsul sõnumiga “Euro hinda ei tõsta” on juba praegu koht ajaloo prügikastis, nii et kampaania tähendaski pelgalt sõnade kõlksutamist.
Aga see, mis toimub kütusemüüjate seas, on suurtest hinnanumbritest hoolimata lausa anekdootlik.


Aasta alguses langetati jaemüügiturul ti­he­dast konkurentsist tingituna Neste algatu­sel mootorikütuste hindu kuuel korral. Neste selgitas, et euro kasutuselevõtt on aastatega välja­ku­june­nud hinnapildi se­gi löönud ja sellest tulenev pidev kütusehindade muutumine võib kes­ta veel mitu nädalat.


Mõnel pool sai automaattanklast bensiiniliitri sui­sa krooniga kätte, kuna üm­berseadistamisel olnud apa­raat ajas kroonid ja eurod segi. Üldiselt käis aga sendi või poolesendine langetamine, kuni viimaks kellelgi närvid üles ütlesid. Kuna bensiini sisseostuhind oli vahepealse sisemise hinnasõja ajal tõusnud, kerkisid hinnad  meie tanklates taas.


Nii tõstis kütusemüüja Neste kasumlikkuse säilitamise ettekäändel mootoribensiini 95E hinda 0,05 eurot (0,78 krooni), lan­getas aga päev hiljem hindu 0,5 eurosen­di ehk 7,8 sendi võrra, tuues põhjuseks kon­kurentsi.
Kui möödunud nädalal langetasid suure­mad kütusemüüjad bensiini hinda koguni kuuel korral, siis nüüd pandi sellele piir. Hin­nad kerkisid taas rekordilisele tasemele.

Siililegi on selge, et odavamaks midagi ei lähe, kütusest sõltume aga kõik, sest selle hind mõjutab nii toidu­ainete kui ka muu kauba maksumust, veab ju bensiinimootoriga auto need poodidesse kohale.
Olgu see saiapäts, piimapakk või suhkrukott, kõike lõpmatuseni varuks ei osta ja eks enamikul tule elada ikka päev korraga, et hommikul avastada uusi üllatusi, mida hinnamuutused endaga kaasa on toonud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles