Maagi piimatööstus kolib Rakverest Jõhvi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere piimatööstuse tootmishoone on ajale jalgu jäänud ning vajab kapitaalremonti.
Rakvere piimatööstuse tootmishoone on ajale jalgu jäänud ning vajab kapitaalremonti. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aktsiaseltsi Maag tütarettevõte Maag Piimatööstus koondab tootmise Rakverest Jõhvi. Veel ei ole selge, millal Rakveres tootmine lõpetatakse ning mis Rakvere piimatööstuse kompleksist edasi saab.


Läbi aastate on panustatud too­dete kvaliteedi tõstmisse – too­dan­gu valmistamisel kasuta­takse moodsat tehnoloogiat ja eri­väljaõppe saanud personali.
Nüüd aga tehakse Jõhvi tootmishoonele enam kui 3000 m2 suurust juurdeehitist, mille valmides kolib ettevõte Rakvere tootmise tõenäoliselt Jõhvi.


Jõhvis kasumlikum


ASi Maag Piimatööstuse tegevjuhi Valdis Noppeli sõnul on tegu ma­jandusliku otsu­sega. “Tegemist on puhtal ku­jul optimeerimisega, tänapäe­vas­tamise ja tootmise dünaamika tõstmisega,” ütles Valdis Noppel möödunud neljapäeval ERRile antud intervjuus.
Valdis Nop­peli sõnul eelistati tootmise asukohana Jõhvit Rakverele seepärast, et eeldused ettevõtte laiendamiseks on seal paremad, tootmishoone sobivam ning paremas seisus. “Oleme siin kaheksa aastat vähehaaval rekonstrueerinud ja uuendanud. Selge, et kui teha korraga midagi uut, annab see rohkem kui igapäevane vähehaaval investeerimine,” rääkis Noppel Põhjarannikule.


Millal kolimine aset leiab, Nop­pel vastata ei osanud. “See ei ole teema lähema kuue kuu jooksul, täpsemalt ei oska öelda,” sõnas ta Virumaa Teatajale. Varem on Noppel öelnud, et eel­oleval sügisel peaks valmima Jõhvi tootmishoone juurdeehitis, seejärel paigaldatakse ja häälestatakse sisseseade. “Aasta lõpuks jõuame nii kaugele, et uut aastat saame juba uut moo­di alustada,” kõneles ta.
Et lisaks hoonete uuendamisele ja juurdeehitamisele automatiseeritakse ka tootmist, lisandub praegusele 110 töötajale Jõhvis vaid umbes 30 uut töökohta. Rakvere piimatööstuses ja Annikvere juustutööstuses töötab pea sama palju inimesi kui Jõhviski.


“Ei hakka inimesi ära märkima, see kõik paistab alles mõne aja pärast,” ei soovinud Noppel kommenteerida Rakvere tootmistööliste tulevikku. Möödunud nädalal kinnitas tegevjuht, et Rak­vere tootmise üleviimine Jõhvi ei tähenda, et siinsed töötajat tööta jäävad. “Arvan, et parematega saame kokkuleppele,” andis ta lootust.
“Ametlikku teadet töölepingute ülesütlemise kohta ei ole AS Maag Piimatööstus töötukassale teinud,” rääkis Lääne-Vi­rumaa töötukassa juhataja Ene Kesler, kelle sõnul on hea, kui tööandja teatab muutustest varakult. Kesler arvas, et müügipersonal leiab kindlasti rakendust ka tootmise koondumisel Jõhvi, kuid enam muret tekitab tootmistööliste tulevik. “Kuid koondamine pole plaanis lähitulevikus,” rõhutas ta.
Mis saab Rakvere tööstuskompleksist, ei ole samuti veel selge. “Kindlasti tahaksime tulevikus ka Rakvere tööstusele rakenduse leida, aga tänavu see veel töötab ja aastaga muutub kindlasti palju, nii et millised meie mõtetest teoks saavad, on vara öelda. Kõigepealt on seal vaja kapitaalremonti,” on Noppel öelnud.


Kurb, aga paratamatu


Maavanem Einar Vall­baumi sõnul on piimatööstuse lahkumine Rakverest maakonna jaoks küllalt nutune asi. “Kuid kätt ette panna ei saa, kapital liigub sinna, kuhu ta tahab, ning Jõhvis on kuuldavasti paremad ja suuremad ruumid,” lausus ta.
Maavanem kin­nitas, et majandus tühja kohta ei salli ja midagi tuleb kindlasti lahkuva piimatööstuse asemele.
Lääne-Virumaa Põllumeeste Liidu esimehe Ülo Niisukese sõnul Maagi Rakverest lahkumine piimatootjaid oluliselt ei mõjuta. “Meie põhilepingud on Tere kaudu, vaid Tapa vallas on osa talunikke, kes Maagile piima müüvad,” rääkis ta.

• AS Maag Piimatööstus ostis Rakvere Piima 2007. aasta lõpus.
• 2008. aastal paigaldati Rak­vere tootmishoonesse senini Eesti ainus pudeliliin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles