Juhtkiri: Piimatööstuseta Rakvere

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Maag Piimatööstus plaanib lõpetada Rakveres piimatootmise, koondades selle Jõhvi. Nii umbes poole aasta pärast Rakveres toodetud piimast endale piimavuntse enam teha ei saa.

Ometi on praegu Rakveres väljaõppinud töötajatega ja tehniliselt ajakohase sisustuse­ga piimatööstus, kuhu kaks aastat tagasi muretseti senini Eesti ainuke pudeliliin.

Maag Piimatööstus ostis Rakvere Piima aktsiad 2007. aastal Briti investorite firmalt Alpamayo Ltd. Rakvere Piimal läks tollal hästi, sest Farmi kaubamärk oli saavutanud tuntuse ja järjest arendati selle kaubamärgi all uusi tooteid. Oli veel vahetult majanduskriisi eelne aeg ja Alpamayol õnnestus aktsiate müügist üsnagi hästi teenida.

Veidi varem oli Rakvere Piimal käinud kosilasi suurte piimatööstuste näol teisigi, ja kuigi mõnega jõuti ühinemismõtetes konkurentsiametisse, siis pulmi ikkagi ei tulnud.

Maag Piimatööstus soovis Rakvere Piima ostes eelkõige omandada populaarset Farmi kaubamärki, mitte niivõrd tootmisettevõtet Rakveres. Üsna peagi pärast ostutehingut hakkasid levima kuuldused peatsest Rakvere tootmise sulgemisest. Sulgemise ühe põhjusena on mainitud sedagi, et linnaruumis asuvat ettevõtet on raske laiendada. Juba ostmisele järgnenud aastatel leidis seal aset mitu koondamislainet.

Ja pärast Rakvere Piima ostmist võttis Maag Piimatööstus endale ka varem Rakvere poolt hõivatud Eesti vanima piimatööstuse aupaiste. See on muidugi üsna fiktiivne au, sest 1850. aastal hakkas tööle Kunda mõisameierei, millest hiljem sai praeguseks suletud Linnuse tsehh, mida ju hea tahtmise juures võib pidada Rakvere piimatööstuse eellaseks.

Kurvaks teeb ühe traditsioonilise tööstusharu kadumine Rakverest, samuti see, et terve suur hulk siinseid inimesi jääb töötuks. Tundub, et traditsiooniline toiduainetööstus on Rakverest vaikselt kadumas. Jooge veel Rakvere piima, seni kuni saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles