Pikale venival talvel kulub palju küttepuid

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kuigi kuivi küttepuid inimesed praegu ei osta, ennustab mõnigi puude müüja kevadel nõudluse suurenemist, sest lumi tuli vara maha ja talv on pikk. Et kuiva puud on vähe järel, võib pakkumine nõudlusele alla jääda.


Küttepuid müüva ettevõtte Las-Pas OÜ juhataja Anti Laurend tunnistas, et temal on kuivi küttepuid järele jäänud minimaalselt, umbes 50 ruumi. Ilmselt oleks needki puud juba ammu maha müüdud, kui talv oleks kergem – hoovid on lund täis ja autoga ei pääse lihtsalt ligi.
Märga küt­tepuud on ettevõtjal pakkuda, sellest pole aga ostja huvitatud, põhjus täpselt sama, lund täis hoovid.


Palju lund ja märg maa


“Tööd praktiliselt ei ole, juba kaks kuud seisame siin. Eelmisest suvest on toores valmis ostetud, aga ootame, millal müüma saab hakata,” nentis Laurend, lisades, et lume sulamise aegu seistakse vastamisi uue probleemiga, siis on maa pehme.
Kevade saabumisega ennustab Laurend küttepuu hinnatõusu, sest nüüd ei saa metsas nii palju lõigata, kui tahetakse.
“Metsas on palju lund ja maa on alt märg,” lausus ta.
Sarnaselt möödunud aastaga eelistab ostja võrkudes pakutavat küttematerjali, kuna seda saab väikese autoga kohale viia.
“Talv on talv, eks kevadel, kui lumi ära sulab, läheb tööks,” lootis Anti Laurend.
Samas märkis ta, et inimesed eelistavad küttematerjali ikka nende talunike käest osta, kes oma metsast teevad. “Puude tegijaid on hästi palju, sest töötuid on palju.”


OÜ P.Õ.M.M juhataja Pavo Raudsepp ütles, et neil veel on kuiva puud – umbes 50-100 ruumi. Kuiva puu müük hakkab Raudsepa kogemustele tuginedes märtsikuus, kuid siis ei pruugi vajalikes kogustes kuiva puud enam võtta olla.
See omakorda tähendab tarbija jaoks hinnatõusu. “Praegu müüakse kuiva küttepuud alla omahinna,” ei salanud ta.


Pikk talv


Suurt küttepuude nõudlust võib kevadel oodata seetõttu, et talv on oma pikkuse poolest eelmise talvega võrreldes karmim olnud. “Oluline on talve pikkus, miinus 20 ei mängi rolli. Talv on alles poole peal ja minul on küll palju puid kulunud,” kõneles Raudsepp.
Seni suurt huvi küttepuude vastu täheldada ei saa. “Veebruarikuu on alles ees ja see tundlik ostja, kes kolm-neli ruumi tellib, põletab igasugu karpe. Paari karbiga saab tänase nullkraadi juures pluss 10 või 15 kraadi tuppa sisse, millest tegelikult piisab. Kui ikka miinus 15 või 20 väljas ei ole, siis need, kellel puid on, ei hakka neid veel ka ostma,” selgitas kümneaastase kogemusega küttepuude müüja.


Oma nime mitte avaldada soovinud küttepuude müüja ei arvanud, et hind enam tõuseb, sest see on juba praegugi laes. “Pigem tuleb toore puidu kriis,” leidis mees.
Kuivi puid on temalgi vähe järele jäänud, aga ka küsijaid on vähe. Kui soovitakse, siis üks-kaks ruumi korraga.
“Alla viie ruumi ei ole mõtet autot käivitada,” rääkis mees ja lisas, et Eesti inimene varub üldjuhul kevadel märjad puud. Toore puu müügiks läheb mehe sõnul tavaliselt aprillikuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles