Esimesed euromeenemündid kujundasid Simson von Seakyl ja Priit Pärn

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarjas on 10-eurone teemantaplikatsiooniga hõbedast münt mille on kujundanud skulptor Simson von Seakyl.
Sarjas on 10-eurone teemantaplikatsiooniga hõbedast münt mille on kujundanud skulptor Simson von Seakyl. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Pank esitles eile kahest mündist koosnevat meenemüntide sarja, mis on pühendatud euro kasutuselevõtule.


Sarjas on 10eurone teemantaplikatsiooniga hõbedast münt ja 20eurone bimetallist meenemünt. Samas esitleti ka mündivoldikut, milles on käibel olevad Eesti euromündid.
Voldikus on kaheksa käibel olevat Eesti euromünti ehk igast nimiväärtusest üks münt. Eesti loodust kujutava voldiku on kujundanud kunstnikud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Mündivoldiku hind on 15 eurot. Mündivoldikute maksimumtiraaž on 50 000.


“Eesti tulevik”


10eurone hõbedast meenemünt on teemantaplikatsiooniga ja kannab nime “Eesti tulevik”.
Mündil on kujutatud Eesti sinise taeva taustal tantsimas kaerajaani eesti rahvuseepose kangelane Kalevipoeg ja eesti rahvapärimuse tegelane Vanapagan.
Mündi tagaküljel on ka mündi nimiväärtus “€ 10”.

Hõbemündi esiküljel on Eesti riigivapp, sõnad “Eesti Vabariik” ja väljalaskeaasta 2011. Hõbedast meenemündi on kujundanud skulptor Simson von Seakyl. Puhtast hõbedast (Ag 999,9) proof-kvaliteediga meenemünt kaalub 28,8 grammi ja selle läbimõõt on 38,61 mm. Müntide tiraaž on 30 000 ja mündi maksumus 40 eurot.


“Eesti liitumine”


20eurone kullast ja hõbedast bimetallist meenemünt kannab nime “Eesti liitumine”. Kujundaja on meenemündil kujutanud ühisraha süsteemi hammasratastest koosneva kellavärgina. Mündi tagaküljel on ka mündi nimiväärtus “€ 20”. Mündi esiküljel on vaba käega kujundatud Eesti riigivapp, mis sümboliseerib Eestit liikumises ja arengus. Samuti on esiküljel sõnad “Eesti Vabariik” ja väljalaskeaasta 2011.


Mündi servale on vermitud sulami tähised Ag 999,9 ja Au 999,9. Bimetallist meenemündi on kujundanud Priit Pärn. Puhtast hõbedast (Ag 999,9) ja kullast (Au 999,9) proof-kvaliteediga meenemünt kaalub 14,6 grammi ja selle läbimõõt on 27,25 mm. Bimetallist mündis on kulda ligikaudu 8,5 grammi ja hõbedat ligikaudu 6,1 grammi. Müntide tiraaž on 10 000 ja mündi maksumus 350 eurot. Meenemüntide sarja on võimalik osta ka karbis komplektina hinnaga 440 eurot. Meenemündid on vermitud Soome rahapajas (Mint of Finland Ltd).
Eilsest hakati uusi tooteid müüma ka Eesti Posti e-poes ning alates kolmapäevast, 26. jaanuarist saab meenemünte soetada Eesti Panga muuseumist selle tavapärastel lahtiolekuaegadel.
Üks ostja võib osta kuni viis üksikut münti, kuni kolm mündikomplekti ja kuni kümme euromüntide voldikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles