Majanduse madalseis mõjutab kuritegevust

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oli Lääne-Virumaal kõige suurem kuritegevus Rakvere linnas, Tapa ja Vinni vallas, kõige vähem tehti kurja Rakke, Rägavere ja Laekvere vallas.
Mullu oli Lääne-Virumaal kõige suurem kuritegevus Rakvere linnas, Tapa ja Vinni vallas, kõige vähem tehti kurja Rakke, Rägavere ja Laekvere vallas. Foto: Graafika/Toomas Huik/Postimees

Justiitsministeeriumis  val­minud statistika kohaselt registreeritud kuritegevus Lääne-Virumaal eelmisel aastal tunamullusega võrreldes natuke tõusis, Eestis tervikuna natuke vähenes.


Mullu registreeriti Eestis 48 340 kuritegu ehk 19 episoodi vähem kui tunamullu.
Lääne-Virumaal registreeriti 2009. aastal 1916 kuritegu, mullu oli see arv kuus protsenti suurem ehk 2019.
Maakonnas on vähenenud rasked isiku- ja varavastased kuriteod, mida mullu registreeriti 54, kuid tunamullusega võrreldes on tõusnud teise astme kuritegude arv. Kui 2009. aastal oli neid 1847, siis eelmisel aastal 1957.


Tapmised vähenesid


Tunamullu registreeriti Lääne-Virumaal viis tapmist, eelmisel aastal neli. Uue kuriteoliigina lisandus eelmisel aastal lapse tapmine. Ida prefektuuri kriminaalbüroo Rakvere kriminaalteenistuse vanema Kalmer Pere sõnul on see seotud Tamsalu koolitüdruku traagilise looga.


Mulluses kuritegevuse statistikas on uustulnuk ka paragrahv, mis käsitleb inimese surma põhjustamist ettevaatamatusest. Niisuguseid juhtumeid registreeriti üheksa.
Kalmer Pere selgitas, et möö­dunud aastal juhtus palju õnnetusi. Õnnetuste, näiteks uppumiste, uurimiseks tuleb teha toiminguid, mis on võimalikud vaid kriminaalmenetluse raames. Nimetatud paragrahv on traagiliste õnnetuste puhul menetluse alustamiseks kõige kohasem. Hiljem menetlus lõpetatakse, kuid justiitsministeeriumi and­mebaasi jääb märge alles.


Eelmisel aastal vähenes tunamullusega võrreldes kehaliste väärkohtlemiste ehk maakeeli peksmiste arv. 2009. aastal registreeriti maakonnas 258 kehalist väärkohtlemist, eelmisel aastal 234.


Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda selgitas, et 234 kehalisest väärkohtlemisest 16 pandi toime avalikus ko­has. Ülejäänud olid seotud peretülidega. “Võimalus Lääne-Vi­rumaal avalikus kohas peksa saa­da on väga väike,” lisas Kalda.
Lääne-Virumaal vähenes vägistamiste arv, kuid kasvas alaealiste vastu suunatud seksuaalkuritegude hulk. Kui 2009. aastal registreeriti maakonnas kuus vägistamist ja üks alaealisega seotud seksuaalkuritegu, siis mullu oli kolm vägistamist ja viis alaealisega seotud seksuaalkuritegu.


Uue kuriteoliigina lisandus mullusesse statistikasse piinamine. Maakonna kriminaalpolitsei juht Kalmer Pere ei soovinud juhtunut täpsemalt kommenteerida, kuid sõnas, et see oli seotud lähedaste inimestega ja tegu pandi toime laudas.


Majandus mõjutab


Lõviosa kuritegudest moodustavad vargused. Kui tunamullu registreeriti maakonnas 846 vargust, siis mullu tegutsesid pikanäpumehed 1098 korral.


Lääne-Viru kriminaalpolitsei juht Kalmer Pere selgitas, et varguste arvu kasv oli prognoositav ja see on seotud halva majandusliku olukorraga. Varguste seas paistsid silma metallivargused, sest metalli kokkuostuhind tõusis ja paljudele õigusrikkujatele on need kujunenud elatusallikaks.


Samuti on raske majandusolukorraga seotud sagenenud kindlustuskelmused ning elektri-, gaasi- ja soojusenergia ebaseaduslik kasutamine. Ka on kasvanud raamatupidamisega seotud kuritegude arv. “Raske aeg sunnib petma,” kommenteeris Pere.


Liikluskuriteod on jäänud kahel viimasel aastal samale tasemele. Küll aga on vähenenud roolijoodikute osakaal ja hukkunute arv. Mullu hukkus liikluses neli, tunamullu 14 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles