Kunstnik teeb kaevanduses enneolematut näitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeli Kõiva esitleb endistes Kohtla kaevanduse kaevanduskäikudes valgusinstallatsiooni.
Meeli Kõiva esitleb endistes Kohtla kaevanduse kaevanduskäikudes valgusinstallatsiooni. Foto: Oliver Toll

Eesti Kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmmel on avatud rahvusvaheliselt tunnustatud kunstniku Mery Crystal Ra interaktiivne-metamorfoossne-meditatsioon „Parasite Beach.

Kunstnik, kes Eestis on tuntud rohkem nime all Meeli Kõiva, esitleb endistes Kohtla kaevanduse kaevanduskäikudes oma valgusinstallatsiooni, mis mõtiskleb energiate muutumise ja vahetumise üle, maailmas kasutusel olnud energiaallikatest, uutest energialiikidest ning energiatest ja sünergiatest inimeste vahel. Näituse keskpunktiks on inimene, keda tehnoloogilise üliarengu juures maailm aina vähem vajab. Näituse keskne detail on baldahhiinvoodi, kus sünnib kogu näitust ilmestav unenäoline reaalsus.

Näituse tehnilise poole looja on Anton Jegorov ja installatsiooni helikujunduse autor helilooja Margo Kõlar. Näitusel kasutab Mery Crystal Ra nüüdisaegset infotehnoloogiat ja valgusseadistust, samuti video ja valgustehnikat. Kunstnik otsib vastust küsimusele, kas vanade tegevuste hääbumine jätab inimese üksnes maa-alustesse tunnelitesse pimeduse kätte või inimkonna päästab hoopis loovus, mis toob ta taas valguse kätte?

„Tegemist on parasiitpagulase meditatsiooni-residentuuriga, kus ristuvad tegelikkus ja nägemused, mõtted robotite ülemvõimust ja lootus inimeste vahelise sünergia-energiaga tulevikku kujundada“, räägib Mery Crystal Ra oma näitusest ise. Videotelt näeb tema mitmetelt konkurssidelt Euroopas ja Ameerikas auhindu toonud töid. Mery Crystal Ra on näituse üheks keskseks objektis võtnud ka kaevanduses voolava salajõe. Näitus leiabki aset muuseumi kahes kaevanduskäigus. Mery Crystal Ra on tänulik Eesti Kaevandusmuuseumi direktorile, kunstiajaloolasele Andres Kraasile, kes oli kohe nõus näituse toimumisega kaevandusmuuseumis, ning oli oma eriala tõttu ka tegelikuks näituse kuraatoriks

Mery Crystal Ra kutsuti tänavuse aasta algul ainsa Euroopa kunstnikuna UNESCO poolt korraldatud rahvusvahelise valgusaasta 2015 lõpuüritusele Meridas (Mehhiko) esinema nii ettekandega kui ka valgusnäitusega. Konverentsil esines ta ühes paneelis Nobeli preemia laureaatidega. Kunstnik on samuti mitmekorde üleeuroopalise konkursi Light in the City laureaat.

Aastaid Eesti Põlevkivi juhtinud ning põlevkivimuuseumi sünnile kaasa aidanud Lembit Kaljuvee sõnul on muuseumi areng väga tähelepanuväärne ja positiivne. „On heameel, et Eesti Energia ja VKG on säilitamas kaevurite päeva traditsiooni ja et see toimub tänavugi augusti viimasel pühapäeval ehk 28. augustil just Kohtla-Nõmmel, Eesti Kaevandusmuuseumi territooriumil, mis on igati sümboolne. Samas on väga sümpaatne, et muuseumi juhtkond on andnud vanale kaevandusele täiesti uue elu. Seal toimuv populaarne etendus „Kaevurite päev“ ning innovatiivne, rahvusvahelisel tasemel näitus, on selle tunnistuseks.

Lõpetuseks ütles Kaljuvee, et hoolimata põlevkivienergeetikale praegu mitte just kõige parematest aegadest, on ta Eesti mäetööstuse suhtes üsnagi optimistlik. Tegelikult võime septembris peetavale Eesti põlevkivitööstuse 100 juubelile üsna positiivsete tunnetega vastu astuda – väga palju on tehtud ning paljugi on ka veel ees, ütles Kaljuvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles