Juhtkiri: Egiptuse mõjud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix.

Vaesuses on varjul hirmuäratav jõud, mis ühel hetkel võib panna miljonitesse ulatuvad rahvamassid liikuma. Maailm on tulvil lõhedest rikaste ja vaeste vahel.

Kahjuks on sotsiaalne ebavõrdsus kasvanud paljudes riikides sedavõrd suureks, et lõhesid saab vältida üksnes kuristike tekitamisega. Nagu juhtus Tuneesias ja Egiptuses. Seal alanud protsess levib ilmselt maailmas edasi ja selle nii otsesemad kui kaudsemad mõjud on tunda ka Eestis.
Rahutused Egiptuses avaldavad negatiivset mõju turismile, on ju eestlasedki harjunud seal eeskätt veebruaris ja märtsis puhkama. Nädalase talvepuhkuse veetmine Egiptuse päikese all on eestlaste seas populaarne, sest sinna lend on suhteliselt odav ja kiire.


Nüüdne mäss mõjutab aga reisifirmade töökorraldust palju, samasugune mõju võis olla Islandi tuhapilvedest tingitud lennukeelul. Tarbija jaoks tähendab see, et niipea enam odavaid reise Egiptu­se päikese alla ei pakuta.
Teisalt on Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida loodusvarade, eeskätt naftavarude poolest tähtis piirkond. Juba praegu on naftahinnad kerkinud kahe aasta kõrgeimale tasemele. Ja kui olukord läheb  kriitilisemaks, siis tõusevad veelgi.

Nägemus demokraatiast, mida rõhutavad Egiptuse rahutustes osalejad, ei kattu ilmselt keskmise euroopaliku arusaamaga demokraatiast. Suur on tõenäosus, et võimule võivad saada islami äärmuslased. Hardo Aasmäe on välja öelnud mõtte, et lääs on oma abirahaga sisuliselt toetanud islami revolutsiooni.
Kui võimule peaksid pääsema islami äärmuslased, võivad tekkida uued konfliktikolded, kuhu siis ka ilmselt Eesti sõdureid saadetakse.


Oodata on arvatavasti suurt põgenikelainet ja meediast on läbi käinud hinnang, et umbes 50 000 põgenikku võib jõuda ka Eestisse. Kuidas teile tunduks, kui umbes 5000 egiptlasest ja tuneeslasest immigranti peagi siin koduses Rakveres Pikal ja Laial tänaval omi asju ajaks.
Igatahes tuleb selliseks mustaks stsenaariumiks valmis olla, kuigi juba praegu on meie ühiskonnas sotsiaalseid pingeid piisavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles