Rakvere haigla polikliinikus pääseb eriarsti juurde vaid terve inimene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haiglale kuuluvas polikliinikus peab patsient eriarsti vastuvõtule minnes olema heas füüsilises vormis, sest majas puudub lift.
Rakvere haiglale kuuluvas polikliinikus peab patsient eriarsti vastuvõtule minnes olema heas füüsilises vormis, sest majas puudub lift. Foto: Marianne Loorents

Rakvere haigla Tuleviku tänava polikliinikus on inimestel võimalik pöörduda abi saamiseks küll eriarstide poole, kuid nende juurde jõudmine on keeruline.

Asfalt maja hoovis on konarlik ja arstikabinetid asuvad kõrgetel korrustel, lisaks puudub päevinäinud polikliinikus lift ja trepist ülesminek võib olla keeruline.

Seda, et Rakvere haigla polikliinikus on liikumisprobleemidega eakal keeruline arsti juurde pääseda, sai juunikuu lõpus omal nahal tunda 84aastane Käsmu vanaproua. Silmaarsti vastuvõtule minnes tabasid teda ebameeldivad üllatused, mis päädisid lausa vigastustega.

Probleemid algasid juba polikliiniku välisterritooriumil. Kuna sealne õueala on ebatasane ja konarlik, nõudis käimisrulaatoriga manööverdamine liikumisraskustega proualt tublisti osavust.

Teda saatev meditsiinitöötaja pidi naise korraks üksi  jätma, et arstikabinet üles otsida – hooldaja oli Rakvere polikliinikus esimest korda. Südikas proua otsustas aga ise trepi poole liikuda. Kaugele ta ei jõudnud: rulaator jäi asfaldis olevasse lohku kinni ning proua kukkus õnnetult seljaga vastu asfalti. Vigastused olid tõsised: 2 x 2 cm suurune muhk peas, katkine küünarnukk ning valud alaseljas, mis siiani pole taandunud.

“Olen ise medõde, andsin talle kohapeal esmaabi. Siis ­pidi ta arsti juurde pääsemiseks trepist üles ronima. Nagu konn ... Puhkas vahepeal,” rääkis meditsiinitöötaja Liina Lõoke. Nad käisid prouaga ka EMOs, kus vigastused fikseeriti. “Mul on kõik dokumendid alles,” sõnas Liina Lõoke, kes esitas polikliiniku omanikule ASile Rakvere Haigla 1500eurose kahjunõude.

“Pidin vanaprouat kaks nädalat kodus ravima, pool summast oleks olnud minu kahe nädala töötasu – abistasin ja sidusin teda. Pool oleks olnud valurahaks vanaprouale,” tähendas Liina Lõoke. AS Rakvere Haigla andis aga kahjunõudele eitava vastuse.

Haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev kinnitas, et selline juhtum tõepoolest aset leidis. Kõnealune asfaldiriba jääb küll haigla hallatava polikliiniku territooriumile, aga kuna see on õueala, siis pole alust haiglalt kahjutasu nõuda.

“Lähme kõnnime Rakvere tänavatel ringi, vaadake, mis seisus need on – seal tuleb samamoodi ette vaadata,” põhjendas Suurkaev otsust. Küll aga ütles juhatuse esimees, et kui õnnetus juhtunuks polikliiniku ruumides, nõudnuks see kohe ekspertiisi algatamist ning võimalik, et kahjunõudelgi oleks sel juhul alust olnud.

“Arvan, et vanaproua õnnetus, mille põhjustas eelkõige hooldaja, kes jättis ta üksi, toetuse ja tähelepanuta, ei vääri  arutelu. Usun, et vanaproua on ka ise õnnetu, et arstilkäik sellise vahejuhtumisega sisustatud sai,” mainis Suurkaev.

Meditsiinitöötaja Liina Lõoke on aga ka eriarstikeskuse töökorraldusest hämmingus. Üks asi on tema sõnul ebatasane asfalt, aga veel hullem on see, et liikumisraskustega inimesed ei pääse arstide juurde. “Kõik eriarstid on kas teisel või kolmandal korrusel. Kuidas vanainimesed sinna minna saavad?” küsis nördinud Lõoke.

ASi Rakvere Haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev lausus, et arsti juurde pääseb patsient registreerimisel antud tagasiside abil. “Kui on liikumispuudega patsient, siis saab tema ligipääsu korraldada eriarst koos patsiendi, tema võimalike saatjate ja maja komandandiga,” selgitas Suurkaev. Põhjus, miks muinsuskaitse all olevas majas lifti pole, on tema sõnul seotud sellega, et puudub projektlahendus ning pole ka raha ehitamiseks.

“Majast 60% on rentnike kasutuses ning renditulu on võimaldanud teha majas vaid väikeremonte, näiteks tualettides,” rääkis Ain Suurkaev, kelle sõnul on haigla esitanud projektitaotluse piirkondliku konkurentsivõime tugevdamise tegevuskavasse.

“Paraku ei jõudnud projekt maakondlike prioriteetide hulka. Tervisekeskuste projekti ettevalmistamisel olime üheks võimaluseks perearstikeskuse rajamisel Rakveresse, kuid ei sündinud kokkulepet haigla ja perearstide vahel. Ka Rakvere haiglat ei peetud antud projekti kontekstis sobivaks lahenduseks. Seal on aga olemas nii liftid kui muud teenuse osutamist toetavad tugi-struktuurid,” kõneles Suurkaev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles