Metallivaraste ülbus muutub piirituks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrged vanametalli kokkuostuhinnad panevad metallimüüjaid tegutsema.
Kõrged vanametalli kokkuostuhinnad panevad metallimüüjaid tegutsema. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimasel paaril aastal järsult tõusnud vanametalli kokkuostuhinnad on meelitanud hoogsalt tegutsema metallikratid, kes mõnel pool Lääne-Virumaal varastavad ennenägematu aktiivsuse ja jultumusega.

Väike-Maarja vallas asuva põllumajandusettevõtte Simuna Ivax omanik ja juhataja Hans Kruusamägi ütles, et tema firmat on alanud aastal tabanud suisa varguste laine.

Ettevõtte Simunas asuva töökojakompleksi ja ladude territooriumile on metallivargad röövretki teinud neli korda ja varaste tekitatud kahju ulatub mitmekümne tuhande euroni.

Jultumus kasvab

“Motoriseeritud jõuk on murdnud sisse nii töökotta kui ladudesse. Varastatakse kõike, mis metalli sisaldab. Ära on tassitud hulk tööriistu. Varaste saagiks langesid nii elektrimootorid kui uus Kemppi keevitusaparaat, töökojas ja garaažides on lõhutud masinaid ja mehhanisme, et vaske ja alumiiniumi kätte saada,” kirjeldas Kruusamägi.

Firmaomanik lisas, et metallivaraste jultumus on piiritu. Vargad on kasutanud firma ladudes olevaid käsikärusid, millega on metalli viidud oma transpordivahendisse, “Metallivarastel on tekkinud ilmselt karistamatuse tunne, sest karistused selle kuriteo eest pole karmid,” nentis Kruusamägi.

Ta ütles, et on käinud öösiti objekti valvamas, kuid seni pole õnnestunud vargaid tabada. Vargustest on Kruusamägi informeerinud ka politseid. Temale teadaolevalt on metallivargustega samuti hädas maaettevõtjad Triigis, Rahklas ja Roelas. Murelik firmaomanik on varasteni ja varastatud esemeteni viiva info eest pannud välja 640 euro suuruse vaevatasu.

Tamsalu vallas Loksa külas asuv JK Otsa Talu OÜ perefirma, mis tegeleb teravilja- ja piimakarjakasvatusega, on maakonnas metallivaraste tõttu üks enim kannatanud ettevõte, sest elektrimootorite vargus on viinud korduvalt rivist välja kuivati teraviljasorteerid.

Perefirma asutaja Jaan Kiisk rääkis, et teravilja­sor­teeridele uute elektrimootorite ostmisele on kulunud tuhandeid eurosid ja sorteeride kordategemisele hulgaliselt töötunde.

“Samuti on varaste saagiks langenud kümnete kaupa tööriistu ja rüüstatud on põllumajandustehnikat,” lisas Kiisk.

Mure jääb

Praegu on JK Otsa talu tootmiskompleks elektroonilise valve all. Kuid vargad pole ikka taltunud. “Üürgama hakanud alarm on hoonetesse tungijad küll minema peletanud, aga ettevõtte territooriumilt on kaasa võetud see metall, millel vähegi väärtust,” märkis põllumees.

Ja muret jagub endiselt, sest metallivaraste jultumus on ettearvamatu ja kui territooriumilt enam midagi varastada ei ole, võidakse rüüstata taas farmikompleksi hooneid.

Uudeküla Kassaka talu peremehe Aadu Uudmäe sõnul pole varguste probleem neilegi võõras.

“Olid ajad, kui külast varastati korraga nii muruniiduk kui -traktor, rüüstati tuletõrjeauto,” kõneles ta. See tingis naabrivalve loomise ja väikeses külakogukonnas, kus kõik inimesed üksteist tunnevad, töötab valve efektiivselt. “Meie külas pole viimasel ajal metallivargusi ja muid rüüstamisi ette tulnud. See ei tähenda muidugi, et kaotame valvsuse. Hoiame pidevalt enda ja naabrite varal silma peal ning teatame üksteisele kahtlastest võõrastest,” rääkis Uudmäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles