Hooldusravi rahastamine aastal 2011

, haigekassa avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldusravihaigla.
Hooldusravihaigla. Foto: Sille Annuk


Hooldusravi vajavatele patsientidele, kes ei saa endaga iseseisvalt hakkama kroonilisest haigusest tingitud funktsionaalsete häirete ja puuete tõttu, osutatakse hooldusravi nii statsionaarselt (hooldushaiglas) kui ambulatoorselt (kodu­õendus).



 2010. aasta 1. jaanuarist rakendati 15%-line omaosalus statsionaarses hooldusravis - see võimaldab suurendada hooldusravi kättesaadavust. Hooldusravi rahastataksegi mitmest allikast (omavalitsus, haigekassa, inimene ise), sest ainult haigekassa vahenditest ei jätku kõigile ravi vajajatele.


Patsiendi poolt tasutav osa on selle 15% alusel ligikaudu 6,13 eurot (varem 95 krooni) ühe voodipäeva kohta, seega 182 eurot (2850 krooni) kuus. Haigekassa maksab ühe hooldusravi päeva eest 2011. aastal raviasutusele ligikaudu 43 eurot (673 krooni), seega umbes 1290 eurot kuus (üle 20 000 krooni).


Kehtima jääb endiselt voo­di­päevatasu, mis on 1,6 eurot (25 krooni) päevas ning mida tohib võtta esimese kümne ravil oldud päeva eest ehk maksimaalselt 16 eurot (250 krooni) ühe haiglasoleku korra kohta. Ka hooldusravil olles ei tule eeltoodule lisaks tasuda ei haiglas tehtavate protseduuride ega ravimite eest, need on juba arvestatud voodipäeva hinna sisse.
Võimalik on kasutada ka koduse õendusabi teenuseid, mis on inimesele mugavamad - ta saab edasi elada oma kodus ja see tuleb rahaliselt nii ühiskonnale kui inimesele (tema omastele) odavam.

Hambaravihüvitiste määrad sel aastal



• Haigekassa hüvitab isikule, kellele on “Riikliku pensionikindlustuse seaduse” alusel määratud töövõimetuspension või vanaduspension ja üle 63aastasele kindlustatud isikule kalendriaasta jooksul hambaraviteenuste eest tasutud summast 19,18 eurot (varem 300 krooni).
• Haigekassa hüvitab rasedale kalendriaasta jooksul hambaraviteenuste eest tasutud summast 28,77 eurot (varem 450 krooni).
• Haigekassa hüvitab alla üheaastase lapse emale kalendriaasta jooksul hambaraviteenuste eest tasutud summast 28,77 eurot (varem 450 krooni).
• Haigekassa hüvitab isikule, kellel on talle osutatud tervishoiuteenuse tagajärjel tekkinud suurenenud vajadus saada hambaraviteenust, kalendriaasta jooksul hambaraviteenuste eest tasutud summast 28,77 eurot (varem 450 krooni).
• Haigekassa hüvitab isikule, kellele on “Riikliku pensionikindlustuse seaduse” alusel määratud töövõimetuspension või vanaduspension ja üle 63aastasele kindlustatud isikule üks kord kolme aasta jooksul hambaproteeside eest tasutavast summast 255,65 eurot (varem 4000 krooni).

Allikas: Eesti Haigekassa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles