Wiedemanni keeleauhinna laureaat on Tiit-Rein Viitso

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Karl Pajusalu (vasakult), emeriitprofessor Tiit-Rein Viitso, filosoofiateaduskonna dekaan Birute Klaas ja Ingrid Rüütel Tartu Ülikoolis eesti ja soome-ugri keeleteaduse osakonna juubeliüritusel.
Professor Karl Pajusalu (vasakult), emeriitprofessor Tiit-Rein Viitso, filosoofiateaduskonna dekaan Birute Klaas ja Ingrid Rüütel Tartu Ülikoolis eesti ja soome-ugri keeleteaduse osakonna juubeliüritusel. Foto: Margus Ansu / Postimees

Vastavalt Wiedemanni keeleauhinna komisjoni ettepanekule määras valitsus tänavuse Wiedemanni keeleauhinna Tiit-Rein Viitsole.

„Tiit-Rein Viitso saab auhinna eesti keele kujunemisloo uurimise ning hääliku- ja vormisüsteemi kirjeldamise ja võimalusterohkusele osutamise eest, teravakeelselt otseütleva seismise eest lühimälulisuse vastu eesti keele asjade ajamisel oma riigis ja välismaal, põhimõttekindla keelekorralduse, täpse toimetustöö ja veetleva akadeemilisuse eest,“ põhjendas auhinnakomisjon.

Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele inimesele väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel.

Laureaadi valib välja ning teeb valitsusele ettepaneku preemia määramiseks Wiedemanni keeleauhinna üheksaliikmeline komisjon. Wiedemanni keeleauhinna suurus on 31 956 eurot.

Viitso kandidatuuri esitasid Wiedemanni keeleauhinna komisjonile Emakeele Selts ja Tartu Ülikool.

Auhind antakse üle Eesti Vabariigi aastapäeval.

Möödunud aastal määrati Wiedemanni keeleauhind emakeelse sõnakasutuse suurmeistrile Ain Kaalepile. Aasta varem sai selle väliseesti keeleteadlasele Ilse Lehiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles