Juhtkiri: Riigipea viibutus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves hurjutas kaks päeva tagasi toimunud linnade ja valdade päevadel peetud kõnes omavalitsusametnikke. Haldusreform ja korruptsioon olid presidendi sõnavõtu peamised teemad.


Haldusreformiga sisuline tegelemine   presidendi sõnul valimispäeval hääli juurde ei too, vaid pigem võ­tab vähemaks. “Ja siin on süüd kõigil, kellele rahvas on usaldanud elu edendamise Eestis. Väikese valla volikogu liikmega alus­­tades ja presidendiga lõpetades,” tõdes ta.


Tegemist ongi mõneti paradoksaalse olukorraga. Kui valimistel oleks võimalik haldusreformi teema üles võtta ja valimisprogrammidesse panna, siis seda ei kiputa hääli püüdes esiplaanile tooma. Muidugi on majandus ja tööpuudus riigi seisukohast võttes praegu ehk olulisemad.
Kunda linnapea Alar Aron ütles, et tema haldusreformi pooldajana nõustub presidendi väidetega ja tal isiklikult on kahju, et plaanitud Kunda ja Viru-Nigula ühinemine teoks ei saanud.

Riigipea juhtis tähelepanu ka asjaolule, et vajadus halduskorralduse kohendamise järele peaks olema ilmne, sest avalike teenuste kättesaadavus ja kvaliteet sõltuvad Eestis otseselt sellest, kus inimene elab.
Avalike teenuste kättesaadavus puudutab Lääne-Virumaad kõige sügavamalt, sest eelmisel aastal tehtud uuringu kohaselt oleme selles suhtes Eestis üks kõige halvemas seisus piirkond.


Teise suure teemana käsitles Ilvese sõnavõtt korruptsiooni.“Meil tuleb mõista, et kohaliku võimu juht, ametnik ja volikogu liige peab ametialase tööga hakkama saamise kõrval pakkuma ka moraalset eeskuju. Ta on võimu visiitkaart,” väitis ta.
Loodetavasti Lääne-Virumaal ei ole korruptsioon siiski nii suureks probleemiks. Tõenäoliselt oli linnade ja valdade päeva toimumine Tallinnas üheks põhjuseks, miks korruptsioon pälvis presidendi kõnes nii suurt tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles