Kadrina vald valmistub tüütute vareste diskoks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudele kogunevad sulelised muutuvad pahatihti inimestele väga tülikaks.
Puudele kogunevad sulelised muutuvad pahatihti inimestele väga tülikaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kadrina vald kavandab kevadel tülikaks muutuvaid hakke ja vareseid peletada Ameerika ühendriikidest tellitud CD-plaadiga, millele on salvestatud lindude hädakisa ja hoiatushäälitsused.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et lärmakad hakid ja varesed on vallakeskuses 3-4 aastat tõsiseid probleeme tekitanud. Lindude lakkamatust kisast ja väljaheidetest häiritud elanikud pöörduvad igal aastal omavalitsuse poole, et tehke midagi. Seadused aga ei luba suleliste korralekutsumiseks suurt midagi teha. “Aga inimestel on õigus rahus elada,” sõnas Lankei.

Kadrina valla keskkonnakaitse juhataja Lea Uueni tunnistas, et elab ka ise kortermajas, kuhu vareste ja hakkide lärm kestab varahommikust hiliste õhtutundideni. Lastega väljas jalutades muutub lärm nii valjuks, et üksteise juttu ei kuulegi.

CD appi

Uueni sõnul on ta probleemile lahenduste otsingul suhelnud mitme omavalitsusega. Ühe peletusvõimalusena on kasutatud lintide sidumist puudele. See abinõu aga on töömahukas ja lühiajaline, sest linnud harjuvad lintidega või kolivad lihtsalt järgmisele puule, kuhu linte pole pandud.

Internetis surfates sattus Uueni soovitusele kasutada kraaksujate peletamiseks laserplaati, kuhu on salvestatud lindude hädakisa ja hoiatushäälitsused. Valla keskkonnaspetsialist saatiski osutatud internetiaadressil tellimuse Ameerika ühendriikidesse ja mullu detsembris oli CD kohal. Koos transpordikuludega läks see maksma 332 krooni.

Uueni sõnul on praegu veel vaikne, kuid vareste ja hakkide saabudes kavandab omavalitsus CD-plaati katsetada. “Ei teagi, kas häälitsuste laskmine on keskkonnaameti teadmata lubatud,” muretses Uueni.

Kurb kogemus

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et paar aastat tagasi lasti Tamsalus kultuurimaja ja kooli juures olevas pargis vareste ja hakkide pesad tugeva veejoaga puruks. Kohe olid platsis keskkonnainspektsiooni töötajad ja tegid vallavanemale kui ettevõtmise organisaatorile hoiatava trahvi.

Uudebergi sõnul on temagi probleemi lahendamiseks suhelnud teiste omavalitsustega. Mõni neist on lindude peletamiseks riputanud puudele kotka silmade kujutisega õhupalle. Linnud aga saavad üsna pea aru, et selle esmapilgul hirmuäratava palli saab nokaga lihtsalt puruks toksata.

Seadusega on keelatud looduses lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine või kahjustamine.

Samuti on keelatud pesade kõrvaldamine, välja arvatud mõningatel erandjuhtumitel keskkonnaameti loal. Keskkonnaameti loal saab vareste ja hakkide pesi lõhkuda enne pesitsuse algust.

Tamsalu vallavanema Toomas Uudebergi sõnul pole seda võimalust kahe lumerohke talve tõttu saadud kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles