Kass päästis peremehe vingusurmast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõuts Kalli naudib maitsvat suupoolist, mille ta elupäästjana on igati ära teeninud.
Kõuts Kalli naudib maitsvat suupoolist, mille ta elupäästjana on igati ära teeninud. Foto: Meelis Meilbaum

Porkuni järve kaldal asub väike kollane puumaja, kus ühel veebruarihommikul päästis kõuts Kalli käitumine vingusurmast 28aastase Holden Sepa.

Holden Sepp meenutas, et oli varahommik ja ta magas kodus nurgadiivanil. Läbi une tundis noormees, kuidas kass tema teki alt väljaulatuvate varvastega mängib.

“Ütlesin Kallile, et mingu minema, ja magasin edasi,” jutustas Holden Sepp. Aga siis juhtus midagi ootamatut. “Tundsin, kuidas kõuts mulle peale hüppas,” sõnas ta.

Kalli puhul pole tegemist aga tavalise kassiga, vaid päris piraka kõutsiga, kes omasuguste hulgas kuulub raskekaallaste hulka.

Ehmatav vaatepilt

“Kargasin voodist ehmatusega üles ja märkasin, et magamistuba on täis sinist tossu. Silmad jooksid vett ja enesetunne oli kuidagi väga uimane. Aga niipalju jaksu veel oli, et tormasin suitsusest toast õue,” meenutas Holden.

Koos noormehega lipsas tossusest toast kargesse talvehommikusse ka kass. Pärast külmas õhus virgumist läks Holden tuppa riiete järele ja avas kibekiirelt aknad, et toss toast välja saada, ning tegi lahti ka küttekolde siibrid.

Ehmatusest toibununa mõis­tis Holden, miks Kalli nii kummaliselt käitus ja diivani seljatoelt tema peale hüpates ta üles äratas. “Võtsin oma elupäästja sülle, silitasin teda ja seejärel kostitasin Kallit juustuga,” rääkis Holden. Noormehe ema Ellen Sepp oli koju jõudes ja juhtumist kuuldes loomulikult šokeeritud. “Ütlesin Holde­nile, et täna, kallis poeg, oli sinu teine sünnipäev,” sõnas Ellen Sepp.

Vanaema südamevalu

Kõige suurema ehmatuse osaliseks sai aga Holdeni aprillis kaheksakümneaastaseks saav vanaema Diana. Vanaema rääkis, et selle dramaatilise päeva varahommikul, kui tütrepoeg alles magas, otsustas ta pliidi kütmiseks valmis sättida. “Pidin varahommikul minema lapsehoidjaks ja panin halud pliidi alla valmis, et ärgates saaks tütrepoeg tule süüdata,” kõneles memm.

Ta kinnitas, et tuhk pliidi all oli külm ja mingit märki polnud, et puud võiksid süttida. “Olen loomulikult alati ka siibrid avanud, kuid seekord läks kiireks ja eks ma, vana inimene, unustasin siibrid avamata.”

Aga mingi ime läbi hakkasid halud pliidi all tossama ja tuba täitus suitsuga. Õnneks juhtus Holdeniga ühes toas olema kõuts Kalli ...

Koju jõudnud vanaema ehmatus oli sedavõrd suur, et hingerahu tagasisaamiseks küsis ta hädaabitelefonilt nõu, kuidas šokist üle saada.

“Kallistasin oma tütrepoega ja palusin temalt andeks, et unustasin siibri avamata. Kallit aga kostitasin kõige maitsvaga,” kõneles memm.

Ellen Sepp meenutas, et isasele kassile pani ebatavalise nime tema tookord neljaaastane lapselaps Kalista. “Sellest on möödas kolm aastat, kui Kalli oli alles nii tilluke, et ei saanud aru, kas tegemist on kassipoisi või -tüdrukuga,” rääkis Ellen Sepp.

Loodusgiid Peeter Hussar ütles, et ajaloost on teada hulk fakte, kus koera tegutsemine on päästnud surmasuust oma peremehe. “Koer on loom, kes oskab inimest jälgida ja mõista, kuidas koos otstarbekalt käituda,” sõnas Hussar. Loodusmees lisas, et kassi käitumisele on raskem seletust anda. “Ilmselt sai loom aru, kas suitsu või vingu järgi, et on tekkinud ohtlik olukord tema elule. Ja suletud ruumist on võimalik pääseda üksnes inimese abiga,” põhjendas Hussar kõutsi käitumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles